Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Pyzy na parze lub z pieca - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Pyzy na parze lub z pieca
02-10-2016 06:00   redakcja, Jolanta Zielińska-Kaźmierczak
W drugim odcinku naszego nowego cyklu "Kącik kulinarny" podajemy przepisy na pyzy na parze lub z pieca, który został odnaleziony w książce "Kucharz Wielkopolski" Marii Śleżąńskiej z 1892 roku.

W kuchni wielkopolskiej nie może zabraknąć pyz z kaczką i modrą kapustą. Pyzy, najczęściej drożdżowe przyrządzane z mąki, jaj, drożdży, mleka, masła, cukru i soli. Gotowane zazwyczaj na parze, ale również w wodzie, występują również pieczone w piecu.

Pyzy to nic innego jak duże kulki, o kształtach zbliżonych do kulistych lub owalnych, sporządzane w sposób charakterystyczny dla rejonu Polski. Na Górnym Śląsku występują jako buchty (podawane zazwyczaj z jagodami, powidłami, wieprzowiną, kapustą kiszoną lub polane topionym masłem i posypane cukrem), na Lubelszczyźnie - parowańce (z kaszą jaglaną, z kapustą i grzybami, z serem lub z soczewicą) czy na Suwalszczyźnie i Podlasiu – kartacze lub też cepeliny, czyli pyzy ziemniaczane.

Pyzy na parze lub z pieca – przepis odnaleziony w książce "Kucharz Wielkopolski" Marii Śleżąńskiej z 1892 roku:

Składniki:
• 3 szklanki mąki,
• 1 szklanka mleka,
• 4 jaja,
• ½ kostki masła,
• 20 g drożdży,
• ½ łyżeczki soli,
• ½ łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:
Ciasto należy wyrobić - w następującej kolejności do mąki dodajemy ciepłe (ale nie gorące!) mleko w którym wcześniej należy rozpuścić drożdże, wbić całe jajka, dodać sklarowane masło, sól i cukier. Ciasto powinno być pulchne ale nie za gęste! Po dokładnym wyrobieniu odstawić ciasto do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie napierając je łyżką formować pyzy – lekko okulnąć na stolnicy oprószonej mąką, należy to robić delikatnie by nie wgniatać w nie mąki. Uformowane pyzy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu można je parować znanym sposobem „na łachu” lub ułożyć maczając każdą w roztopionym maśle, w okrągłej formie lub rondlu i szczelnie przykryć – włożyć do większego garnka z wrzącą wodą i tak gotować ok. godziny. Zamiast na parze można te same pyzy w szczelnej formie upiec w piekarniku! Piec należy tylko półgodziny.

Pyzy można podawać z sosem śliwkowym, który można zrobić z powideł lub ze świeżych śliwek.


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (4)

02-10-2016 15:49:22
Hania
Tez wyprobuje, tymbardziej, ze to z ksiazki kucharskiej z Wielkopolski i przepis ma 124 lata !!! Bardzo dobry pomysl panie Januszu, dzieki za przepis.
02-10-2016 09:20:24
poznaniAnka
Panie Januszu bardzo fajny cykl. Wypróbowałam już poprzedni cykl. Przygotuję i pyzy. Również prześlę swoje. @hrtwe: męska sowinistyczna świnio a kiedy Ty coś ugotowałeś dla swojej dziewczyny?
02-10-2016 08:43:14
kaśka
@hrtwe: A mnie się podoba. Z pewnością wypróbuje. Jak Ci się nie podoba nie czytaj. Proste
02-10-2016 07:48:13
hrtwe
Serio już nie macie o czym pisać, tylko "kącik kulinarny"?
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
12

maj

Łazarz
Wybory osiedlowe - wybory do Rady Osiedla Św. Łazarz
w godz. 7:00-21:00

25

maj

Park Wilsona
Kiermasz "Zielony Poznań"

04

cze

do 07-06-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
ITM - Innowacje, Technologie, Maszyny
Nauka dla gospodarki
"Modernlog" - Targi Logistyki Magazynowania i Transportu

09

cze

Polska * Poznań * Łazarz
Wybory do Parlamentu Europejskiego

13

cze

do 18-06-2024
Łazarz
34. Dni Łazarza
13-18.06.2024

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: