Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Tarta z liści chrzanu, z białą kaszą gryczaną i lubczykiem - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Tarta z liści chrzanu, z białą kaszą gryczaną i lubczykiem
18-09-2016 00:37   redakcja, Jolanta Zielińska-Kaźmierczak
Wprowadzamy nową rubrykę - "kącik kulinarny". Na początek przepis na tartę z liści chrzanu, z białą kaszą gryczaną i lubczykiem autorstwa Jolanty Zielińskiej–Kaźmierczak z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody", który zwyciężył podczas Europejskiego Festiwalu Smaków w Lublinie.

Chyba wszyscy znają właściwości i smak korzenia chrzanu. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że jego liście są również jadalne i można je wykorzystać w kuchni! Wiadomo, że obkładanie liśćmi bolącego kolana lub innego miejsca spowoduje ulgę. Podobnie w przypadku odmrożeń czy obrzęków, na które stosujemy liście chrzanu. Ja wykorzystałam je w kuchni i swoich potrawach, gdzie znakomicie sprawdzają się jako "garnitur" dla różnego rodzaju kasz. Ze względu na kształt nazwijmy to cudo "tartą z liści chrzanu" choć równie dobrze można by powiedzieć, że to ogromny "chrzanowy gołąb" - bo już nie niewinny gołąbek!

Prezentowany poniżej przepis został przygotowany specjalnie na konkurs Europejskiego Festiwalu Smaku "Przepisy Zerwane". Festiwal odbył się od 3 do 9 września 2016 w Lublinie. Będzie to już jego 8 edycja.

Na początek konieczna jest wyprawa po liście - które ze względy na to, że nigdzie ich nie można kupić, trzeba zerwać samemu. Warto też nazrywać trochę lubczyku - będzie potrzebny do przygotowania dania!

Składniki:
• ok. 12 średniej wielkości liści chrzanu
• 300 gram białej kaszy gryczanej (1 ½ kubka)
• 600 ml wody (3 kubki)
• łyżeczka soli
• garść lubczyku
• 100 g sera Feta
• 12 pomidorów koktajlowych
• 80 g wędzonego surowego boczku
• sól, pieprz czarny, pieprz biały, pieprz Cayenne - do smaku
• 4 jajka, 200 ml śmietanki 18%
• tarty żółty ser gouda - spora garść

Przygotowanie:

Liście:
Liście chrzanu należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Umyte liście blanszować przez kilkadziesiąt sekund we wrzącej wodzie z solą i cukrem. W trakcie blanszowania liście powinny uzyskać odpowiednią miękkość ułatwiającą ich formowanie oraz intensywny zielony kolor. Liście rozłożyć na cedzaku by ociekły z nadmiaru wody. Pamiętajcie żeby liście były dokładnie rozłożone i nie posklejane! Z tak przygotowanych liści trzeba wyciąć grube twarde łodygi wzdłuż całego liścia.

Farsz:
Kaszę ugotujcie w wodzie z łyżeczką soli do miękkości. Ser Feta pokroić na średniej wielkości kostkę. Pomidory pokroić w na "połówki". Jeżeli liście lubczyku są duże podrzeć je na mniejsze cząstki. Boczek należy pokroić w "słupki" i lekko podsmażyć na patelni. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki: przestudzoną kaszę, ser Feta, pomidory, lubczyk, żółty ser i lekko podsmażony boczek. Całość przyprawić solą, pieprzem czarnym, białym i Cayenne wg własnego smaku. Do takiej mieszanki dodać 4 roztrzepane jajka ze śmietaną.

Wykonanie:
Liście chrzanu układać na okrągłej formie do tarty (średnica 28 cm) tak by przypominała kwiat. Część liścia od strony łodygi od środka formy, należy ułożyć dwie warstwy nakładających się na siebie liści. Do tak przygotowanych liści nałożyć część przygotowanego farszu równomiernie go rozkładając. Zachylić pierwszą warstwę liści, tak by przykryły cały farsz. Na liście nałożyć drugą część farszu przykryć drugą warstwą liści. Całość posmarować masłem.

Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy ok. 35 minut. Gdy liście się zarumienią nasze danie jest gotowe. Smacznego!

Jolanta Zielińska-Kaźmierczak – Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
24

lip

10:00
Palmiarnia Park Wilsona
Pokazy filmu "Był sobie las"

21:30
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Birdman" - plenerowe kino letnie
wstęp wolny

25

lip

21:30
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Kształt wody" - plenerowe kino letnie
wstęp wolny

26

lip

18:00
Kościół Św. Anny ul. Matejki/Limanowskiego 13
Odpust parafialny

27

lip

10:00
Łazarz
"Szlakiem ornamentów Poznania" - wycieczka po Łazarzu
zbiórka pod kamienicą przy ul. Matejki 2 (przy dawnym kinie Olimpia)

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: