Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Ślepe ryby zostały "Najlepszym daniem łazarskim" - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Ślepe ryby zostały "Najlepszym daniem łazarskim"
25-05-2013 02:54   Janusz Ludwiczak
Nie pyzy drożdżowe, nie sztufada wołowa, ani też kapusta faszerowana, ale ślepe ryby zostały wybrane "Najlepszym daniem łazarskim".

Komitet Organizacyjny Dni Łazarza wspólnie z Restauracją "Monidło" ogłosił konkurs "Najlepsze danie łazarskie". Od 10 kwietnia do 10 maja mieszkańcy nie tylko Łazarza, ale całej Wielkopolski mogli przesyłać przepisy kuchni domowej.

Chcieliśmy poznać tradycje kulinarne Łazarza, zobaczyć jak to współcześnie wygląda - czy dominuje kuchnia wielkopolska czy nowe pojawiły się nowe wpływy. Chcemy zaznajomić się z lokalną społecznością, mamy restaurację na Łazarzu i chcielibyśmy dobrze żyć z sąsiadami i być z nimi blisko. Można nadsyłać przepisy zarówno na dania obiadowe, ale również na deser - powiedziała Barbara Frąckowiak z Restauracji "Monidło".

W sumie wpłynęły tylko cztery zgłoszenia:
1. Pyzy drożdżowe
2. Sztufada wołowa
3. Kapusta faszerowana
4. Ślepe ryby

Za każdy przedstawiony przepis konkursowy Restauracja "Monidło" stawiała gratisową kawę. W piątek przepisy wypróbował szef kuchni "Monidła".

"Najlepsze łazarskie danie" ogłoszone zostanie podczas "Festynu Łazarskiego". Zwycięzcy otrzymają zaproszenie na rodzinny obiad dla 4 osób. Autorskie danie znajdzie sie już w letniej karcie menu Restauracji "Monidło".


R E K L A M A

Komentarze (4)

25-05-2013 17:55:15
morlock
@gosia. Ps2.Podobnie z resztą robisz zupę " Na winie". Różnica polega tylko na tym że gdy znajomi którzy zaprosili Cię na swoją działkę i pozostawili na chwilę samą, ładujesz po kieszeniach z grządek wszystko co się NAWINIE. Dodatkowy plus - kradzione nie tuczy. Uwaga: przepis z wcześniejszego posta nie dotyczy kapuśniaku bo tu MUSI być zasmażka z mąki, inaczej zupa smakuje jak ciepły kompot z kiszonej kapusty który niestety nawet w renomowanych knajpach podawany jest jako "kapuśniak".
25-05-2013 17:22:52
morlock
@gosia. Kupujemy stare, śmierdzące śledzie koniecznie z głowami , wywalamy oczy, śledzie chowamy do szafy, po trzech dniach, jak w kuchni ze smorodu wyrobić nie idzie wywalamy ryby i idziemy na śleperyby z myrdyrdom do sąsiada. Zostajemy tam przez rok, czyli do czasu ustąpienia smrodu w naszej kuchni w ramach wdzięczności gotując mu zupy owocowe, smarząc schabowe z młodymi pyrami i szparagami (lub szablem) itp. Jak się sąsiadowi znudzisz to w 5 litrowym garze zagotuj 4l wody dodaj włoszczyznę i nieco maggi/lubczyka (nawet łodygi). Wcześniej podgotuj osobno świńskie żeberko, obierz mięcho i wrzuć do gara (gnoty kotu lub mężowi). W osobnym wymborku zaparz i podgotuj z dodatkiem połowy kostki rosołowej (Winiarrry, Knurrr) pół szklanki kaszy (np. "Mazurskiej"- byle średniej). Poszadkuj średnią główkę kapuchy lub 4 średnie kalarepy (achtung!-wcześniej je ostrugaj). Środkowe listki z kalarepy też wspaniale nadadzą się do śleperybów (ale wcześniej potraktuj je jak byś potraktowała ukochaną mamuchnę, znaczy mamę męża- na centymetrowe kawałeczki i sparzyć). 5 dużych, surowych pyr pokrój w kostkę (nieco większą niż do sałatki).Jak bulion będzie ugotowany wywal z gara całe zielone barachło a marchewkę rozduś widelcem i wpieprz do gara z powrotem,posól i sprawdź czy nie przedobrzyłaś. Dodaj kaszę,pochlastanene pyry (bidulki torturowane),podgotuj to i wsyp kapuchę lub kalarepę. Duś do miękkości, zapach powie że gotowe. Sprawdź jak słone bo: prze- to tragedia a niedo- nic strasznego. Smacznego. Ps. Niektórzy mówią że każda zupa najlepsza jest dopiero następnego dnia. Kłamią.
25-05-2013 14:07:58
gosia
Poprosze o przepis na ślepe ryby i z góry dziekuje :)
25-05-2013 04:15:13
Hania
Sleoe ryby, mniam, mniam :)
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
16

lip

17:00
Ogród Łazarz, ul. Potockiej 39/41 (między blokami)
"Podwieczorek w Ogrodzie Łazarz"-impreza integracyjna przy muzyce z Piotrem Jurkiewiczem. Impreza realizowana przez Klub Krąg we współpracy z Poznańskim Stowarzyszeniem Animatorów Kultury w ramach pro

17

lip

18:30
Ogród Łazarz, ul. Potockiej 39/41 (między blokami)
"W stronę słońca" - koncert w wykonaniu zespołu "Projekt Kobieta"

do 18-07-2020
Palmiarnia Park Wilsona
Noc w Palmiarni
w godz. 20:00-2:00

18

lip

11:00
Park Kasprowicza (boisko do street workoutu)
Bezpłatne zajęcia sportowe z trenerami

19

lip

Międzynarodowe Targi Poznańskie
Babi Targ
w godz. 12:00-16:00

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: