Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Kącik kulinarny na Wielkanoc - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Kącik kulinarny na Wielkanoc
14-04-2019 09:19   Janusz Ludwiczak
Za tydzień święta wielkanocne, dlatego tym razem w naszym cyklu "Kącik kulinarny" podajemy zestaw przepisów na Wielkanoc. Biała kiełbasa, pieczeń, jajka faszerowane, sernik czy jadalny koszyk – oto nasze propozycje na świąteczny stół.

BIAŁA KIEŁBASA

Składniki:
• 20% chudego mięsa np. szynki;
• 10% tłustego mięsa np. podgardle lub bardzo tłusty boczek surowy;
• 70% mięsa średniej klasy np łopatka lub karkówka;
• sól;
• majeranek;
• czosnek (1 -2 ząbki na kilogram mięsa);
• woda (około 100 - 150 mililitrów na każdy kilogram mięsa)

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na kawałki (każdy rodzaj oddzielnie) zalać częścią wody, odrobinę posolić i pozostawić najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu. Następnie mięso zmielić na maszynce. Chude mięso prze sitko o grubych oczkach (np. 8 lub 10) a tłuste na sitku o średnich lub drobnych oczkach (np. 4).

Razem z mięsem tłustym można zmielić też czosnek. Połączyć obie masy i wyrabiać w misce dodając stopniowo wodę. Cała masa musi wchłonąć wodę i być kleista. Przyprawy czyli sól, czosnek i majeranek dodać do smaku, jednak masa powinna być nieco bardziej słona (podczas parzenia kiełbasa straci część soli).

Przygotować osłonki (jelita) według zaleceń na opakowaniu. Jeśli chcemy grubą kiełbasę to jelita wieprzowe, jeśli chcemy cienkie kiełbaski to jelita baranie.

Nadziewać jelita masą. Na rynku dostępne są specjalne maszynki do nadziewania kiełbasy, ale można to zrobić także maszynką elektryczną. Trzeba tylko zamontować odpowiednie końcówki. Trzeba to robić pomału kontrolując żeby w osłonkach nie zostawały wolne przestrzenie z powietrzem, ale także żeby nie nadziewać za ścisło. Można co kilka/kilkanaście centymetrów od razu formować kiełbaski okręcając nadziany kawałek kilka razy wokół własnej osi. Można też nadziać całe jelito i dopiero po zawiązaniu drugiego końca podzielić je na odcinki.

Tak przygotowaną kiełbasę należy sparzyć we wrzącej wodzie - grubą kiełbasę należy parzyć około 20 - 25 minut natomiast cienką ok. 7 - 8 minut Temperatura wody nie powinna przekraczać 70-75°C.

Maciej Gładysz


PIECZEŃ NADZIEWANA

Składniki:
• 80 dkg mięsa mielonego;
• 1 czerstwa bułka pszenna namoczona w mleku a następnie odciśnięta;
• 1 duża cebula drobno pokrojona i zeszklona;
• 2 ząbki czosnku;
• 1 jajko;
• sól, pieprz i majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:
Całą masę wyrabiamy jak na mielone.
W formie keksowej wykładamy ½ farszu. Na to można położyć ugotowane na twardo i obrane jajka lub laskę dowolnej kiełbasy. Można też położyć wydrążoną z pestek cukinię a w nią włożyć laskę kiełbasy.
Przykrywamy drugą częścią farszu i pieczemy w 180 stopniach około 70 minut.
Pozostawiamy do wystygnięcia.
Kroimy na plastry i można podawać z sosem chrzanowym lub tatarskim według uznania.
Smacznego!

Róża Jandy


SER SMAŻONY

Składniki:
• około kilograma białego sera z mleka niepasteryzowanego;
• 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej;
• 30 g masła;
• 2 łyżki kminku;
• 1 łyżeczki soli;
• 1 - 2 jajka.

Sposób przygotowania:
Przepis jest czasochłonny bo twaróg z którego przygotowuje się ser smażony – musi zgliwieć. Zajmuje to zazwyczaj kilka dni. Proces ten można przyspieszyć dodając do twarogu sodę oczyszczoną.

Biały ser rozkruszyć w misce i posypać sodą oczyszczoną. Całość wymieszać, miskę przykryć folią aluminiową lub gazetą i pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu (zwykle to jakieś 4-5 dni). Ser musi zgliwieć czyli musi dojrzeć. Powinien się rozpuścić i stać się ciągnący. Efekt uboczny to bardzo nieprzyjemny zapach.

Gdy ser jest już zgliwiały można przygotować ser smażony.

Na patelni lub w garnku rozpuścić masło i następnie dodać ser. Podgrzewać na bardzo małym ogniu aż ser całkowicie się rozpuści. Dodać również sól i kminek. W dalszym ciągu podgrzewać ser, cały czas mieszając. Uważać, aby się nie przypalił. Ser powinien całkowicie się rozpuścić. Na koniec gdy ser ma już gładką konsystencję (bez grudek) ściągnąć garnek z ognia, dodać jajka i szybko zamieszać, tak by jajka się nie ścięły. Tak przygotowany ser przelać do miski i poczekać aż całkowicie ostygnie

Maciej Gładysz


JAJKA FASZEROWANE

Składniki:
• 10-15 jaj;
• 3-4 parówki;
• pietruszka;
• majonez;
• pieprz;
• musztarda;
• chrzan.

Sposób przygotowania:
Ugotować jajka na twardo.
Pokroić parówki w kostki i rozdrobnić widelcem lub przemielić maszynką wrzucić do miski.
Obrać ugotowane jajka i pokroić na połówki. Następnie oddzielić białka od żółtek.
Białka rozłożyć na talerzu. Żółtka wrzucić do parówek w miseczce. Następnie pokroić pietruszkę i wrzucić do miski.
Do powstającego farszu dodać majonez (ok. 4-5 łyżek), 1-3 łyżeczki musztardy, odrobinę pieprzu, 1-2 łyżeczek chrzanu. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowy farsz łyżeczką wkładać do białek w miejsce żółtek.
Wrzucić do lodówki. Smacznego.

Janusz Ludwiczak


JADALNY KOSZYK WIELKANOCNY (przepis 1)

Składniki:
• 1 kg mąki;
• 4 dkg drożdży;
• 8 dkg cukru;
• ½ letniego mleka;
• 7 dkg roztopionego masła;
• 2 jajka;
• 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:
Mąke mleko, drożdże, jajka, cukier, sól i roztopione masło wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnęte ciasto podzielić na około 17 kawałków. Z 12 uformować wałki o długości około 35 cm i upleść z nich siatkę. Miskę żaroodporną ((średnica około 17 cm) posmarować od zewnątrz masłem, ułożyć na niej siatkę i odciąć zbędne kawałki ciasta.

Następnie z trzech kawałków ciast uformować wałki, spleść warkocz i owinąć go dookoła brzegu koszyka.

Z dwóch kolejnych kawałków ciasta uformować cienkie wałki, skręcić z nich sznur i owinąć nim wygięty na kształt uchwytu drut (końcówki drutu zostawić wolne).

Wszystkie części koszyka posmarować rozmąconym jajkiem. Tak przygotowany koszyk wstawić do piekarnika i piec 45minut w temperaturze 220 stopni. Z upieczonych części złożyć koszyk (miska + pałąk).

Maciej Gładysz

JADALNY KOSZYK WIELKANOCNY (przepis 2)

Składniki na ciasto drożdżowe - porcja na średni koszyczek:
• 500 gram mąki najlepiej poznańskiej;
• 3 dkg drożdży (1/3 kostki);
• 5 łyżek oleju;
• pełna łyżeczka soli;
• łyżeczka cukru;
• kubek ciepłej wody z kranu.

Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć wsypać cukier i łyżkę mąki zalać ciepłą wodą i poczekać ok. 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Dodać resztę mąki mieszając wlać olej, wyrobić zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.

Przed formowaniem wybić powietrze z ciasta, przełożyć na stolnicę. Podzielić ciasto na trzy części. Z jednej uformować spód koszyczka wcześniej odrysowując dno koszyka do święconki na papierze do pieczenia (ciasto powinno być trochę mniejsze żeby weszło nam do koszyka). Z pozostałych części uformować warkocz lub tym podobny rancik nałożyć na brzeg ciasta posmarowanego wodą. Wszystkie te czynności należy wykonać już na blasze do pieczenia!

Posmarować pędzelkiem wodą lub olejem można posypać makiem lub pestkami sezamu, słonecznika.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Do ciasta podczas wyrabiania można dodać świeże lub suszone zioła.

Jolanta Zielińska
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


SAŁATKA ANANASOWO-BRZOSKWINIOWA Z KURCZAKIEM I ŻÓŁTYM SEREM

Składniki:
• puszka ananasów;
• puszka brzoskwiń;
• puszka kukurydzy;
• 3-4 łyżki majonezu;
• 2 piersi z kurczaka;
• 30 dag sera żółtego w kawałku.

Sposób przygotowania:
Ugotować piersi z kurczaka i pozostawić do ostudzenia. Następnie przygotować dużą miskę. Ananasy i brzoskwinie pokroić w małe kawałki w kosteczkę. Następnie pokroić na małe kawałki żółty ser oraz piersi z kurczaka. Na końcu dodajemy kukurydzę i majonez. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Smacznego.

Janusz Ludwiczak


SERNIK Z SERKA WIADERKA

Składniki na ciasto:
• 3 żółtka;
• 2 łyżki kakao;
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
• 1 kostka masła lub margaryny;
• 2 szklanki mąki pszennej;
• 1 cukier waniliowy.

Składniki na nadzienie:
• 1 wiaderko 1 kg serka;
• 1 i ¾ szklanki cukru pudru;
• 6 jajek białka ubić na sztywną pianę;
• ½ kostki masła lub margaryny;
• 2 budynie śmietankowe lub waniliowe;
• dodatkowo może być puszka brzoskwiń lub/i bakalie

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto razem połączyć a następnie podzielić na 3 części i zamrozić.

Tłuszcz ucieramy z cukrem dodajemy żółtka a następnie ser i wszystko miksujemy. Dodajemy suche budynie i miksujemy. Dodajemy ubite białka i delikatnie całą masę serową mieszamy.

Wyjmujemy zamrożone ciasto. 2 części ścieramy na tarce o dużych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto możemy wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na to wszystko wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około półtorej godziny. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową i udekorować według uznania. Blacha 25x40 cm.

Sernik smakuje dopiero po dobrym schłodzeniu czyli następnego dnia.

Róża Jandy


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (1)

15-04-2019 15:57:20
pyra
Ale dobre jedzenie !!! Palce lizac !!! Dziekuje za przepisy :)

Dodaj swój komentarz

Nick: (max. 40znaków)

Treść komentarza (maksymalnie 1500 znaków):

Pozostało znaków: 1500

Wpisz kod z obrazka: (cyfry i litery a-f)

REGULAMIN:
Publikowane komentarze odzwierciedlają osobiste poglądy ich autorów, którzy ponoszą wyłączną odpowiedzialność za ich treść. Wpisy naruszające polskie prawo, dobra innych osób, zawierające słowa powszechnie uznane za wulgarne oraz nie związane bezpośrednio z komentowanym tekstem będą kasowane. Niedopuszczalne jest również zamieszczanie w treści komentarzy linków do innych stron internetowych, reklam oraz danych osobowych i adresowych osób prywatnych i firm. Komentarze ukazują się na stronie po akceptacji przez moderatora, co nie zwalnia ich autorów od odpowiedzialności za wygłaszane treści.
Aktualności
Niezapominajka
21

sie

10:00
Palmiarnia Park Wilsona
Pokazy filmu "Był sobie las"

22

sie

21:30
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Zimna wojna" - plenerowe kino letnie
wstęp wolny

23

sie

do 24-08-2019
20:00
Palmiarnia Park Wilsona
Noc w Palmiarni
(w godz. 20:00-2:00)

25

sie

Park Wilsona
XIII Światowe Spotkania z Kulturą Romską

27

sie

do 28-08-2019
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi mody - jesień/zima 2019/2020

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: