Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Szef Gabinetu Prezydenta poleca: polędwiczka nadziewana serem pleśniowym w sosie winnym - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Szef Gabinetu Prezydenta poleca: polędwiczka nadziewana serem pleśniowym w sosie winnym
10-03-2018 19:52   Janusz Ludwiczak
W 50. jubileuszowym odcinku naszego "Kącika kulinarnego" podajemy przepis na polędwiczki nadziewane serem pleśniowym w pieprzu i sosie winnym, który otrzymaliśmy od Andrzeja Białasa, dyrektora Gabinetu Prezydenta Poznania.

Od września 2016 r. publikujemy nasz nowy cykl "Kącik kulinarny". Tym razem podajemy przepis na polędwiczki nadziewane serem pleśniowym w pieprzu i sosie winnym, który przesłał nam Andrzej Białas. Dyrektor Gabinetu Prezydenta sam zasiadł do kuchni i rondla, przygotowując potrawę specjalnie dla swojej żony Małgorzaty i teściowej z okazji Dnia Kobiet.

POLĘDWICZKI NADZIEWANE SEREM PLEŚNIOWYM W SOSIE WINNYM

Składniki dla 3 osób:
• ok. ½ kg polędwiczki wieprzowej;
• 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią np. Gorgonzola lub Rokpol;
• opakowanie roszpunki;
• butelka czerwonego wytrawnego wina (potrzeba 250-300 ml do sosu, pozostała cześć serwowana do posiłku);
• bagietka;
• pieprz czarny utarty;
• czerwona papryka utarta,;
• sól morska;
• ocet balsamiczny (glaza balsamiczna);
• oliwa.

Sposób przygotowania:
Z świeżej polędwiczki zdjąć tłuszczyk i łyka jeśli występują.
Świeżą polędwiczkę podzielić na odpowiednią ilość kawałków. ( np 3)
Otwartą dłonią obić każdy kawałek z każdej strony.
Zrobić palcem dziurkę w środku i wsunąć ser pleśniowy do pełnego wypełnienia wnętrza polędwiczki serem.
Końcówki zablokować wykałaczkami aby ser nie wypadał.
Przenieść na talerz i tam z każdej strony mocno obsypać czarnym pieprzem. ( można tez papryką) i dobrze wcierać w polędwiczki.
Wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelnie.

Na mocnym ogniu opiekać z każdej strony (z 4 stron) przez kilka minut aż widzimy ze jest zbrunacona. Posypać solą morską. Można w trakcie dodatkowo posypać pieprzem. Opiekanie 8-12 minut czas łączny na dużym ogniu.
Potem dolać 200- 300 ml wina , zmniejszyć gaz aby wino się nie gotowało i prużyć polędwiczki w tym winie.
Na koniec resztę sera pleśniowego dodać do sosy winnego i na polędwiczki podgrzewać z 2 minuty poruszając patelnią tak aby wino opływało polędwiczki.

Na ciepły talerz wyłożyć roszpunkę polaną octem balsamicznym (glazą balsamiczną).
Wyłożyć polędwiczkę talerz i polać sosem winnym z patelni.
Serwować z chrupką bagietką i lampką wina.

Smacznego ☺

Andrzej Białas
Dyrektor Gabinetu Prezydenta Poznania


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (2)

12-03-2018 16:25:08
eka z małeki
-albo nasze plyndze!!!---naprawdę!!! eka
11-03-2018 21:40:16
emeryt
Jednak wolę kaszankę zasmażaną z kapustą. To regionalne.

Dodaj swój komentarz

Nick: (max. 40znaków)

Treść komentarza (maksymalnie 1500 znaków):

Pozostało znaków: 1500

Wpisz kod z obrazka: (cyfry i litery a-f)

REGULAMIN:
Publikowane komentarze odzwierciedlają osobiste poglądy ich autorów, którzy ponoszą wyłączną odpowiedzialność za ich treść. Wpisy naruszające polskie prawo, dobra innych osób, zawierające słowa powszechnie uznane za wulgarne oraz nie związane bezpośrednio z komentowanym tekstem będą kasowane. Niedopuszczalne jest również zamieszczanie w treści komentarzy linków do innych stron internetowych, reklam oraz danych osobowych i adresowych osób prywatnych i firm. Komentarze ukazują się na stronie po akceptacji przez moderatora, co nie zwalnia ich autorów od odpowiedzialności za wygłaszane treści.
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
22

sie

Zajezdnia tramwajowa MPK ul. Głogowska 131/133
Zwiedzanie Muzeum Komunikacji
w godz. 15:00-18:00, wstęp wolny
► więcej szczegołów

23

sie

21:00
Międzynarodowe Targi Poznańskie
„La La Land” - plenerowe kino letnie na Targach
wstęp wolny

24

sie

do 25-08-2018
Palmiarnia Park Wilsona
Noc w Palmiarni
w godz. 20:00-2:00
22:00 - koncert wokalny uczniów szkoły muzycznej T. Burton

25

sie

08:00
ul. Jarochowskiego przy Sczanieckiej
Gratowóz - Mobilny Punkt Selektywenego Zbierania Odpadów Komunalnych
w godz. 8:00-8:30

13:30
ul. Kolejowa 37
Gratowóz - Mobilny Punkt Selektywenego Zbierania Odpadów Komunalnych
w godz. 13:30-14:00

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: