Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Kaczka pieczona w całości – Kącik kulinarny na święta (cz. 2) - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Kaczka pieczona w całości – Kącik kulinarny na święta (cz. 2)
18-12-2017 20:27   Janusz Ludwiczak
Coraz bliżej święta... dlatego przez najbliższy tydzień w naszym Kąciku kulinarnym prezentujemy świąteczne przepisy na nadchodzące Boże Narodzenie. W drugim odcinku specjalnym przepisem na kaczkę pieczoną pochwaliła się Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne przygody".

KACZKA PIECZONA W CAŁOŚCI

Składniki:
• kaczka - bez podrobów;
• 2 jabłka;
• 2 łyżki masła;
• majeranek;
• sól;
• grubo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:
Przed pieczeniem dokładnie oczyść kaczkę. Natrzyj ją solą na zewnątrz i wewnątrz. Wnętrze kaczki dodatkowo natrzyj majerankiem i grubo mielonym pieprzem.
Nadziej kaczkę jabłkami i masłem, piecz w brytfannie w piekarniku. Piekarnik musi być rozgrzany do temperatury 220 stopni Celsjusza, przy czym po ok. 15 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni. Kaczkę piecze się tyle czasu ile waży - czyli 1 kg = 1 godzina. Początkowo co jakiś czas polewaj kaczkę odrobiną wody, później jej własnym tłuszczem, który się wytopi. Kaczkę podawaj z ciemnym sosem, pyzami lub kluseczkami. Tym samym sposobem piecze się gęś.

Jolanta Zielińska
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
17

lip

17:30
Zespół Szkół Gimnazjalno-Licealnych ul. Wyspiańskiego 27
IV sesja (zwyczajna) Rady Osiedla Święty Łazarz
► porządek obrad

21:30
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Kochając Pabla, nienawidząc Escobara" - plenerowe kino letnie
wstęp wolny

18

lip

21:30
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Cudowny chłopak" - plenerowe kino letnie
wstęp wolny

19

lip

do 20-07-2019
20:00
Palmiarnia Park Wilsona
Noc w Palmiarni
(w godz. 20:00-2:00)

24

lip

10:00
Palmiarnia Park Wilsona
Pokazy filmu "Był sobie las"

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: