Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Marchewkowe puree i puree z grochu – przepis z 1892 r. - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Marchewkowe puree i puree z grochu – przepis z 1892 r.
17-02-2018 18:47   Janusz Ludwiczak
W kolejnym odcinku "Kącika Kulinarnego" podajemy oryginalny przepis Marii Śleżańskiej z 1892 roku na puree, ale nie z ziemniaków, lecz z marchewki oraz w drugiej wersji z grochu.

Maria Śleżańska w 1892 roku wydała książkę "Kucharz wielkopolski", która liczy 359 stron i podzielona jest na 32 rozdziały, zawiera przepisy na zupy, pasztety, potrawy z różnego rodzaju mięs, jarzyny, ryby, pieczywo, wódki i likiery. Autorka wyrzuciła z kuchni wpływy niemieckie, dała do zrozumienia, że mamy własną polską tradycję i trzeba ją pielęgnować. Nasze babcie przygotowywały desery z bułek, kaszy, leguminy czy oryginalne naleśniki. Trzeba do tego wrócić. Mamy o wiele bogatsze potrawy niż tylko pyry z gzikiem. Wzięło się to stąd, że po wojnie i w czasach komuny zaczęło brakować składników i produktów w sklepach, zaczęto promować skromniejsze potrawy – wyjaśnia Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".

MARCHEWKOE PUREE

Składniki:
• 1 kg marchewki;
• 2-3 ziemniaki;
• 50 g masła;
• 100 ml mleka;
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej;
• sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Umytą i obraną marchewkę, pokrój na ok. 3 cm kawałki i gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. W trakcie gotowania po ok. 20 minutach dodaj ziemniaki pokrojone w ćwiartki. Gdy marchewka i ziemniaki zmiękną odcedź wodę, dodaj masło i mleko, rozgnieć wszystko przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, można dodać odrobinę cukru. Marchewkowe puree to doskonała alternatywa dla ziemniaków, pasuje idealnie do kurczaka i wieprzowiny.

PUREE Z GROCHU

Składniki:
• ½ kg łuskanego grochu;
• 2 ząbki czosnku;
• sok z połowy cytryny;
• 2-3 łyżki oliwy;
• sól.

Sposób przygotowania:
Namoczony dzień wcześniej groch wypłucz i zalej wodą tak aby wszystkie ziarna były przykryte na ok. 3 cm. Gotuj z odrobiną soli tak długo, aż groch stanie się miękki (powinien z łatwością dać się rozgnieść w palcach). Ugotowane i odcedzone ziarna zmiksuj razem z czosnkiem dodając oliwy i soku z cytryny. Przypraw solą. Jeżeli puree jest za gęste, przy miksowaniu dodaj odrobinę wody.

Przepis oryginalny "Kucharz Wielkopolski" Maria Śleżańska - wydanie IV -1892. Wiele podobnych przepisów można znaleźć w książce "Z Retro do Modern" Jolanty Zielińskiej.

Jolanta Zielińska
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
17

lip

17:30
Zespół Szkół Gimnazjalno-Licealnych ul. Wyspiańskiego 27
IV sesja (zwyczajna) Rady Osiedla Święty Łazarz
► porządek obrad

21:30
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Kochając Pabla, nienawidząc Escobara" - plenerowe kino letnie
wstęp wolny

18

lip

21:30
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Cudowny chłopak" - plenerowe kino letnie
wstęp wolny

19

lip

do 20-07-2019
20:00
Palmiarnia Park Wilsona
Noc w Palmiarni
(w godz. 20:00-2:00)

24

lip

10:00
Palmiarnia Park Wilsona
Pokazy filmu "Był sobie las"

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: