Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Kiełbasa biała - wielkanocny "Kącik kulinarny" cz. 1 - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Kiełbasa biała - wielkanocny "Kącik kulinarny" cz. 1
02-04-2017 00:22   Janusz Ludwiczak
Za dwa tygodnie Wielkanoc. W naszym nowym cyklu "Kącik kulinarny" będziemy teraz prezentować świąteczne przepisy. Na początek kiełbasa biała przygotowana przez naszego Czytelnika, Macieja Gładysza.

Składniki:
• 20% chudego mięsa np. szynki;
• 10% tłustego mięsa np. podgardle lub bardzo tłusty boczek surowy;
• 70% mięsa średniej klasy np łopatka lub karkówka;
• sól;
• majeranek;
• czosnek (1 -2 ząbki na kilogram mięsa);
• woda (około 100 - 150 mililitrów na każdy kilogram mięsa)

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na kawałki (każdy rodzaj oddzielnie) zalać częścią wody, odrobinę posolić i pozostawić najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu. Następnie mięso zmielić na maszynce. Chude mięso prze sitko o grubych oczkach (np. 8 lub 10) a tłuste na sitku o średnich lub drobnych oczkach (np. 4).

Razem z mięsem tłustym można zmielić też czosnek. Połączyć obie masy i wyrabiać w misce dodając stopniowo wodę. Cała masa musi wchłonąć wodę i być kleista. Przyprawy czyli sól, czosnek i majeranek dodać do smaku, jednak masa powinna być nieco bardziej słona (podczas parzenia kiełbasa straci część soli).

Przygotować osłonki (jelita) według zaleceń na opakowaniu. Jeśli chcemy grubą kiełbasę to jelita wieprzowe, jeśli chcemy cienkie kiełbaski to jelita baranie.

Nadziewać jelita masą. Na rynku dostępne są specjalne maszynki do nadziewania kiełbasy, ale można to zrobić także maszynką elektryczną. Trzeba tylko zamontować odpowiednie końcówki. Trzeba to robić pomału kontrolując żeby w osłonkach nie zostawały wolne przestrzenie z powietrzem, ale także żeby nie nadziewać za ścisło. Można co kilka/kilkanaście centymetrów od razu formować kiełbaski okręcając nadziany kawałek kilka razy wokół własnej osi. Można też nadziać całe jelito i dopiero po zawiązaniu drugiego końca podzielić je na odcinki.

Tak przygotowaną kiełbasę należy sparzyć we wrzącej wodzie - grubą kiełbasę należy parzyć około 20 - 25 minut natomiast cienką ok. 7 - 8 minut Temperatura wody nie powinna przekraczać 70-75°C.

Maciej Gładysz


Nasz Czytelnik, Maciej Gładysz za przesłany przepis otrzymuje od nas bilet na koncert zespołu Perfect, który odbędzie się we wtorek, 4 kwietnia w Sali Ziemi MTP.

Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (4)

03-04-2017 11:47:00
miecz 62
witam jelita mozna dostac na ul Gorczynskiej U BYSTREGO
02-04-2017 10:37:39
łazarzanin
Witam ile kielbasy wychodzi z tego przepisu
02-04-2017 10:32:40
ja
Witam gdzie mozna kupic jelita cienke i grube czy jest miedzy nimi jakas róznica?
02-04-2017 08:11:41
Iwa
Dziekuję za przepis. Chętnie skorzystam. Gdzie można kupić jelito.
Aktualności
Niezapominajka
15

paź

17:00
Kościół Ewangelicko-Augsburski Łaski Bożej ul. Obozowa 5 (przy Rondzie Jeziorańskiego)
Händel: kantaty włoskie - koncert

16

paź

18:00
Szkoła Podstawowa nr 33 / 33 LO ul. Wyspiańskiego 27
VIII sesja (zwyczajna) Rady Osiedla Święty Łazarz
► porządek obrad

17

paź

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
Uroczysta inauguracja sezonu kulturalno-oświatowego 2019/2020 na Łazarzu

19:00
Galeria Muzalewska ul. Głogowska 29/3 m.6
Sławomir Dróżdż "dlaczego" - wernisaż

19:30
Kościół Ewangelicko-Augsburski Łaski Bożej ul. Obozowa 5 (przy Rondzie Jeziorańskiego)
Händel: włoskie sonaty triowe i solowe - koncert

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: