Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Babka majonezowa - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Babka majonezowa
07-04-2018 20:34   Janusz Ludwiczak
W 53. odcinku naszego cyklu "Kącik kulinarny" podajemy przepis na babkę majonezową, który przesłała nam nasza Czytelniczka.

BABKA MAJONEZOWA

Składniki:
• 5 jajek;
• 1 szklanka cukru;
• 1 łyżka soku z cytryny;
• 120 g majonezu;
• 250 g mąki pszennej tortowej;
• 60 g mąki ziemniaczanej;
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej;
• odrobina masła i mąki pszennej do wysmarowania formy;
• cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:
Bardzo ważne jest aby wszystkie składniki były o temperaturze pokojowej. W innym wypadku może powstać zakalec.
Forma na babkę z kominkiem/pojemność ok.3 litrów/ wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną.
Piekarnik rozgrzać do 170 °C.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.Następnie stopniowo wsypywać cukier nieustannie miksując.
Po dodaniu całego cukru wlewać po kolei żółtka i miksować.
Na koniec do piany dodać majonez,sok z cytryny oraz przesiane suche składniki. Całość króciutko zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia lub delikatnie wymieszać szpatułką. Można dodać kilka kropli ulubionego olejku.
Powstałe ciasto przelać do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym do 170 °C ,przez około 50 minut do ładnego wyrośnięcia i zrumienienia babki (do suchego patyczka).
Ostudzoną babkę wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Róża Jandy

Nasza Czytelniczka za przesłany przepis otrzymuje zaproszenia na Targi Kolekcjonerskie, które odbędą się pod koniec kwietnia w hali Arena.


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (2)

07-04-2018 21:19:09
REDAKCJA
@Vasanta: W latach 90. lazarz.pl jak i wielu portali jeszcze nie było. Obeny layout jest od ok. 5-6 lat, ale w planach jest przebudowa portalu. Pozdrawiam.
07-04-2018 20:52:56
Vasanta
lazarz.pl > myśleliście może nad zmienieniem layoutu na jakiś nie z lat '90? Chociaż z drugiej strony pasuje do tych przepisów i zdjęć i opisów ;)
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
19

lip

do 20-07-2019
20:00
Palmiarnia Park Wilsona
Noc w Palmiarni
(w godz. 20:00-2:00)

24

lip

10:00
Palmiarnia Park Wilsona
Pokazy filmu "Był sobie las"

21:30
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Birdman" - plenerowe kino letnie
wstęp wolny

25

lip

21:30
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Kształt wody" - plenerowe kino letnie
wstęp wolny

26

lip

18:00
Kościół Św. Anny ul. Matejki/Limanowskiego 13
Odpust parafialny

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: