Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Serniko-makowiec na Trzech Króli - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Serniko-makowiec na Trzech Króli
05-01-2017 07:43   Janusz Ludwiczak
Tym razem w naszym "Kąciku kulinarnym" podajemy przepis autorstwa Jolanty Zielińskiej-Kaźmierczak z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody" na sernik z makiem, idealny na piątkowe święto Trzech Króli.

Składniki na ciasto:
• 12 dag mąki
• 5 dag cukru pudru
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 dag masła
• 3 żółtka

Masa makowa:
• Szklanka maku
• 1,5 szklanki mleka
• 7 dag cukru
• jajko
• 2 łyżki kaszy manny
• 2 łyżki rodzynek
• 2 łyżki siekanych orzechów

Masa serowa:
• 80 dag mielonego twarogu
• 2 jajka
• 12 dag cukru pudru
• cukier waniliowy
• budyń waniliowy
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• skórka otarta z cytryny
• ½ szklanki kremówki.

Sposób przygotowania:
Zgnieść ciasto i schłodzić. Mak zalać mlekiem, gotować aż mleko się wchłonie. Zmiksować blenderem. Połączyć z cukrem i jajkiem oraz z kaszą i bakaliami.
Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem, budyniem, proszkiem do pieczenia i skórką cytryny.
Połączyć z ubitą kremówką i pianą z białek.
Dno i boki tortownicy wylepić ciastem. Przykryć masą serową, a potem makową. Delikatnie zamieszać łyżeczką by powstały wzorki.
Piec 10 min w 200 stopniach Celsjusza, a potem jeszcze ok 1,5 godz. w 170°C.

Jolanta Zielińska–Kaźmierczak
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (0)

Aktualności
Niezapominajka
20

lis

do 23-11-2019
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi branży kamieniarskiej "Stone"
Targi branży szklarskiej "Glass"

22

lis

17:30
Młodzieżowy Dom Kultury nr 3 ul. Jarochowskiego 1
"Jesienne warsztaty plastyczne z okazji Dnia Kredki" - dla dzieci szkolnych

27

lis

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
"Przez żołądek do kultury: Turcja" - spotkanie międzykulturowe, realizowane przez wolontariuszy, obcokrajowców mieszkających w Poznaniu

28

lis

17:00
XXXVIII Liceum Ogólnokształcące z oddziałami terapeutycznymi im. Jana Pawła II Gimnazjum nr 51 ul. Potockiej 38
Konsultacje społeczne ws. przebudowy ulicy Kolejowej
► więcej szczegółów

29

lis

do 01-12-2019
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Cavaliada - Targi Sprzętu i Akcesoriów Jeździeckich
Festiwal Sztuki i Przedmiotów Artystycznych

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: