Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Targi zamieniły się w wielką kuchnię {◎ GALERIA ZDJĘĆ} - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Targi zamieniły się w wielką kuchnię {◎ GALERIA ZDJĘĆ}
04-10-2018 00:51   Janusz Ludwiczak
Mistrzostwa w formowaniu drożdżówki jedną ręką, wybory Kulinarnego Mistrza Polski – na MTP odbywają się Międzynarodowe Targi Gastronomiczne "Polagra Gastro" i Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych "Polagra Tech".

W pawilonach MTP odbywają się najsmaczniejsze targi w roku. Torty, ciasta i inne wyroby cukiernicze i piekarnicze, a także pokazy kulinarne – to wszystko odbywa się w ramach Międzynarodowych Targów Gastronomicznych "Polagra Gastro", którym towarzyszą Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych "Polagra Tech", Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania "Taropak" i Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli "Invest Hotel".

Jednym z najważniejszych punktów targów jest 18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski. O miano najlepszego kucharza walczy 10 par, których dania oceniane jest przez międzynarodowe jury. Pierwszego dnia zawodnicy musieli przygotować przystawkę i deser. Produktami obowiązkowymi do przygotowania przystawki byl pstrąg oraz burak (dowolny rodzaj). Deser musiał skłądać się z jogurty naturalnego typu greckiego, dyni piżmowej lub hokkaido oraz herbaty typu earl grey.

Drugiego dnia zawodnicy musieli wykonać danie główne, których głównym składnikiem była kaczka. Kucharze obowiązkowo musieli wykorzystać udo i pierś kaczki oraz wątróbkę. Reszta tuszy musiała zostać spożytkowana przez uczestników wedle potrzeby.

W tym roku do rywalizacji przystąpi 10 drużyn. Dziewięć z nich zostało zakwalifikowanych na podstawie wygranej w tzw. konkursach nominowanych (m.in. Kulianarny Rajd Mistrzów, IV Mistrzostwa w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, konkurs im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku, konkurs kulinarny "Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro", konkurs kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” czy XIII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny).

Dziesiątą drużynę utworzył broniący tytułu Bartosz Peter – zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polsko 2017 wraz ze swoim pomocnikiem Dawidem Wojciechowskim i to oni po raz pierwszy w historii zdobyli dwukrotnie pierwsze miejsce.

Po raz kolejny na gastronomicznej Polagrze odbywają się również Mistrzostwa Polski w formowaniu drożdżówki jedną ręką. Zadaniem uczestników było uformowanie 10 sztuk klasycznych drożdżówek o wadze od 90 do 100 gram wyłącznie jedną ręką.

Targi "Polagra Gastro", "Taropak" i "Polagra Tech" można zwiedzać jeszcze w czwartek w godz. od 9 do 16 (kasa do 15:30). Bilety kosztują 100 złotych (dla profesjonalistów 40 zł).


Komentarze (0)

Aktualności
Niezapominajka
21

sie

10:00
Palmiarnia Park Wilsona
Pokazy filmu "Był sobie las"

22

sie

21:30
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Zimna wojna" - plenerowe kino letnie
wstęp wolny

23

sie

do 24-08-2019
20:00
Palmiarnia Park Wilsona
Noc w Palmiarni
(w godz. 20:00-2:00)

25

sie

Park Wilsona
XIII Światowe Spotkania z Kulturą Romską

27

sie

do 28-08-2019
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi mody - jesień/zima 2019/2020

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: