Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Beza - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Beza
10-06-2018 05:00   Janusz Ludwiczak
"Bezę należy jeść łyżeczką" – mawiała Pierwsza Dama Jolanta Kwaśniewska. W tym odcinku naszego "Kącika kulinarnego" podajemy przepis na bezę i krem kawowy autorstwa Jolanty Zielińskiej z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".

BEZY

Składniki::
• 4 białka ze średnich jajek;
• niespełna 200 g drobnego cukru (48 g na białko);
• sól.

Sposób przygotowania:
By przygotować bezę ubij białka jajek ze szczyptą soli. Gdy w czasie ubijania białek zacznie tworzyć się piana dosyp cukier, który powinien być jak najdrobniejszy. Gdy białka ubiją się na bardzo sztywną pianę przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego formuj ciasteczka na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Bezy wkłada się do piekarnika ustawionego na termo-obieg, rozgrzanego do temperatury 140 - 150 stopni Celsjusza (temperatura jest uzależniona od rodzaju piekarnika). Pieczemy je przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu zostaw je jeszcze jakiś czas w piekarniku.
Bezę można podawać wraz z różnego rodzaju kremami. Jednym z nich doskonale komponującym się ze słodyczą bezy jest krem kawowy.


KREM KAWOWY

Składniki:
• 250 g serka mascarpone;
• 250 ml śmietanki 30%;
• 2 łyżki mocnej kawy;
• 1 łyżka cukru pudru.

Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem ubij na sztywno, dodawaj po łyżce również schłodzony serek mascarpone, na końcu 2 łyżki zimnej mocnej kawy. Mieszaj tak długo, aż powstanie gładki krem.

Jolanta Zielińska
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"

Wiele podobnych przepisów można znaleźć w książce "Z Retro do Modern" Jolanty Zielińskiej.


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Nick: (max. 40znaków)

Treść komentarza (maksymalnie 1500 znaków):

Pozostało znaków: 1500

Wpisz kod z obrazka: (cyfry i litery a-f)

REGULAMIN:
Publikowane komentarze odzwierciedlają osobiste poglądy ich autorów, którzy ponoszą wyłączną odpowiedzialność za ich treść. Wpisy naruszające polskie prawo, dobra innych osób, zawierające słowa powszechnie uznane za wulgarne oraz nie związane bezpośrednio z komentowanym tekstem będą kasowane. Niedopuszczalne jest również zamieszczanie w treści komentarzy linków do innych stron internetowych, reklam oraz danych osobowych i adresowych osób prywatnych i firm. Komentarze ukazują się na stronie po akceptacji przez moderatora, co nie zwalnia ich autorów od odpowiedzialności za wygłaszane treści.
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
22

sie

Zajezdnia tramwajowa MPK ul. Głogowska 131/133
Zwiedzanie Muzeum Komunikacji
w godz. 15:00-18:00, wstęp wolny
► więcej szczegołów

23

sie

19:00
Kino w bramie ul. Matejki 46
"LEGO® Batman" - projekcja filmu w bramie kamienicy przy ul. Matejki 46

21:30
Międzynarodowe Targi Poznańskie
„La La Land” - plenerowe kino letnie na Targach
wstęp wolny

24

sie

do 25-08-2018
Zajezdnia tramwajowa MPK ul. Głogowska 131/133
Akcja honorowego poboru krwi
godz. 8:00-13:00

25

sie

do 26-05-2018
Park Wilsona
VI Dni Twierdzy Poznań
- zwiedzanie schronu przeciwlotniczego pod Parkiem Wilsona oraz schronu w gmachu Radia Poznań (Merkury)

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: