Ciasto jabłkowo-orzechowe "NIEBO"
18-03-2017 20:55   Janusz Ludwiczak
W 17 odcinku naszego cyklu "Kącik kulinarny" przepis naszej Czytelniczki, Róży Jandy na ciastko jabłkowo-orzechowe "NIEBO".

Składniki na ciasto::
• 30 dkg mąki;
• 20 dkg masła lub margaryny;
• ½ szklanki cukru pudru;
• 3 żółtka;
• 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
• aromat waniliowy.

Składniki na masę jabłkową:
• 75 dkg jabłek;
• 35 dkg cukru kryształu;
• 2 łyżeczki soku cytrynowego;
• 1 łyżka cynamonu.

Składniki na krem orzechowy:
• 25 dkg orzechów mielonych;
• 1 szklankę mleka;
• 25 dkg masła;
• 20 dkg cukru pudru;
• 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa;
• polewa czekoladowa i kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji.

Sposób przygotowania:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, zrobić kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Włączyć piekarnik na 180 stopni.

Przygotować masę jabłkową. Cienko obrać jabłka a następnie drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka (najlepiej z grubym dnem) i dusić na niewielkim ogniu co chwilę mieszając by się nie przypaliły. Po kilku minutach skropić sokiem z cytryny.Gdy całkiem zmiękną wsypać cukier i cynamon i wymieszać. Jeszcze chwilę dusić .Zestawić z ognia , wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać i odstawić.

Wyjąć ciasto z lodówki i przekroić na dwie części. Kolejno rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm. Ułożyć na blasze 25 x35 cm i kolejno upiec a najlepiej jeśli można to od razu na 2 blachach tej samej wielkości około 25-30 min. na jasno złoty kolor.

Przygotować krem orzechowy. Zmielone orzechy wsypać do miski i mieszając zalać szklanką świeżo zagotowanego mleka i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać i odstawić by orzechy wchłonęły mleko a powstała masa wystygła. W osobnym naczyniu dobrze utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie do maślanej masy porcjami dodawać wystudzoną masę orzechową i ucierać aż powstanie gładki krem. Oczywiście można wykorzystać mikser.

Teraz na ostudzony jeden placek wykładamy jeszcze ciepłą a nawet gorącą masę jabłeczną na to delikatnie żeby nie połamać drugi placek i lekko docisnąć. Na wierzchu drugiego placka wyłożyć krem orzechowy i szerokim nożem wyrównać powierzchnię. Wstawić ciasto do lodówki żeby zastygło.

Tymczasem przygotować polewę czekoladową. Wyjąć wystudzone ciasto z lodówki, polać przestudzoną polewą i udekorować połówkami lub grubo zmielonymi orzechami. Smacznego!!!

Róża Jandy


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
23

kwi

do 26-04-2018
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Expopower - Międzynarodowe Targi Energetyki
Greenpower - Międzynarodowe Targi Energii Odnawialnej
Instalacje - Międzynarodowe Targi Instalacyjne
Poznań Media Expo
Securex - Międzynar

24

kwi

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
"Spotkać się między słowami"- wiersze wychowanków Dziennego Ośrodka Adopcyjnego nr 1 w Poznaniu w interpretacji własnej i przyjaciół

25

kwi

18:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
Przez żołądek do kultury cz.5 - Przysmaki z Iranu

26

kwi

19:00
Galeria Muzalewska ul. Głogowska 29/3 m.6
Wernisaż wystawy - Monika Szwed "bez ruch"

27

kwi

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
Spektakl teatralny dla dzieci "Król Nicnierobię" w wykonaniu Teatru Krokodyl
Wstęp wolny
Spektakl będzie tłumaczony na język migowy

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: