Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Kawowe wojaże - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Kawowe wojaże
09-05-2023 10:30   PROMOCJA
Kawa cieszy się ogromną popularnością i zalicza się do jednego z najbardziej rozpoznawalnych napojów na globie. To właśnie ten magiczny napar pozwala przetrwać najtrudniejsze poranki, dodaje nam energii w ciągu dnia, poprawia humor czy wspomaga podczas nieprzespanych nocy, gdy gonią nas deadline’y.

W różnorodnych zakątkach świata ziarna kawowca są uprawiane, mielone oraz zaparzane w specyficzny sposób, co znacznie wpływa na ich smak i jakość. W niektórych krajach kawa jest przygotowywana w sposób bardzo tradycyjny zalewając wrzątkiem zmielone już wcześniej ziarna. W innych państwach napój kawowy podaje się w bardziej nowoczesny i innowacyjny sposób używając przeróżnych zaparzaczy od ekspresu automatycznego po metody przelewowe.

Kawa po wietnamsku

Wietnamczycy opracowali wiele fascynujących metod parzenia kawy. Posiadają nawet swój oryginalny zaparzacz - Phin. Parzenie naparu zajmuje około 5 minut, ponieważ ziarna kawy, mielone do stosunkowo drobnej konsystencji, przechodzą przez filtr z wodą. Jeśli musielibyśmy określić, jaka odmiana kawy w Wietnamie jest najpopularniejsza, opinie są podzielone. Faktem jest, że Wietnamczycy hodują zarówno mocniejszą robustę (o kofeinie zawartej w ilości 1,6-2,7%), jak i nieco słabszą arabikę (o kofeinie zawartej w ilości 1-1,5%).

Niektóre źródła twierdzą, że popularność robusty, która ma lekko gorzkawy posmak, jest powodem, dla którego wietnamskie przepisy kawowe zawierają ogromne ilości cukru albo miodu. Wietnamczycy parzą kawę na wiele różnych sposobów: z lodem, jajkami, skondensowanym mlekiem, mlekiem kokosowym, owocami i na wiele innych, dla nas nowych, sposobów.

Kawa po brazylijsku

Brazylia jest jednym z największych producentów ziaren kawy, więc łatwo się domyślić, że jej mieszkańcy wymyślili wiele różnych metod przygotowania naparu. W rzeczywistości króluje tutaj metoda, polegająca na przelaniu wrzątku przez mieloną kawę za pomocą specjalnej nakładki/dripa z papierowym filtrem lub mieszaniu mielonej kawy z wrzątkiem, a następnie przelaniu przez filtr.

Aby przygotować kawę w stylu brazylijskim, należy zmielić ziarna kawy grubiej niż do kawiarki, ale drobniej niż do przelewu. Żeby odwzorować klimat kawy w Brazylii, najlepiej użyć ziaren z tego kraju. Charakterystyczny smak mocnej kawy po brazylijsku z dużą ilością cukru nie przypadnie do gustu każdemu. Zamiast cukru, kawę można urozmaicić dobrej jakości syropem smakowym, cynamonem, czekoladą i mlekiem, a nawet odrobiną bitej śmietany.


Fot: pexels.com

Kawa po turecku

Metoda parzenia kawy po turecku jest jednym z najstarszych sposobów przygotowywania tego napoju. Napar charakteryzuje się intensywnym, skoncentrowanym smakiem. Kawa parzona w ten sposób często jest słodzona cukrem i doprawiana intensywnymi przyprawami, takimi jak kardamon, goździki, pieprz czy cynamon. Ziarna powinny być bardzo drobno zmielone, wtedy zalewamy je zimną wodą, następnie podgrzewamy w tygielku. Nie powinniśmy dopuścić do wrzenia - kiedy tylko widzimy, że się gotuje, odstawiamy, czekamy, aż ostygnie, i powtarzamy proces, aż dostrzeżemy bardzo pienistą konsystencję. Otrzymamy bardzo mocny oraz aromatyczny napar.

Tajemnicze Indie i połączenie herbaty z kawą

Mowa tutaj oczywiście o Chai Latte, także nazywanym masala chai, które jest popularnym napojem serwowanym w Indiach. Masala oznacza specjalną mieszankę indyjskich przypraw, które są dodawane do herbaty. Chai latte to ciepła, mocna herbata z kardamonem, goździkami, imbirem (które są częstym składnikiem każdej mieszanki masala) i mlekiem. Niektórzy lubią eksperymentować i całkowicie zastępują herbatę kawą, aby uzyskać oryginalne i aromatyczne kawowe latte.


Fot: unsplash.com

Affogato

Zatrzymajmy w słonecznych Włoszech, gdzie na pomoc upałom przychodzi nam chłodzący deser z lodami, zatopionymi w kawie, a konkretnie w espresso. Wszystko, czego potrzebujemy, to lody (najczęściej waniliowe albo śmietankowe), dobra kawa i odrobina wyobraźni. Jeśli wybierzemy kawę espresso, możemy dodać lody do gorącego espresso albo na odwrót - na początku schłodzić kawę i dopiero wtedy wymieszać z lodami. Istnieje opcja przyrządzenia Affogato na bazie kawy cold brew - ⅔ filiżanki grubo lub średnio mielonej kawy powinniśmy zalać 3 filiżankami chłodnej wody, wstawić do chłodnego miejsca na około 12 godzin. Po tym czasie powinniśmy odcedzić napar z fusów, rozcieńczyć esencją z wodą w stosunku 1:2, zmieszać z lodami.

Podsumowanie

W tym artykule opisaliśmy tylko niektóre sposoby parzenia pysznego naparu, jakim jest kawa. Istnieje wiele różnych ciekawych pomysłów (w tym jeszcze nieodkrytych), aby przygotować ten napój, i, co najważniejsze, nie ma to znaczenia, w którym miejscu na świecie jesteś. Wystarczy odrobina wyobraźni, niebanalny składnik i voilà - masz własny przepis na kawę!


Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
10

wrz

do 13-09-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Drema" - Międzynarodowe Targi Maszyn, Narzędzi i Komponentów dla Przemysłu Drzewnego i Meblarskiego

20

wrz

do 22-09-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Retro Motor Show" - Targi Pojazdów Zabytkowych

25

wrz

do 27-09-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi "Polagra"
Targi "Smaki Regionów"

28

wrz

do 29-09-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi mieszkaniowe, domów i nieruchomości

[ wszystkie ]

Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: