Główna ulica Łazarza - Głogowska. Pod numerem 81 od ośmiu lat znajduje się Zagrodnicza Caffe, w której na bieżąco przygotowywane są i na miejscu wypiekane rogale świętomarcińskie.
Cukiernicy już nawet nie liczą, ile wypiekają rogali. Składniki idą w dziesiątkach kilogramów. Przygotowanie rogali świętomarcińskich rozpoczyna się od wyrobienia ciasta.
Rozwałkowana wstęga ciasta półfrancuskiego dzielona jest na trójkąty, na które nakłada się masę, następnie cukiernicy zwijają całość w specjalną roladę, podobną do tej z makowca i wywijają brzegi, dzięki czemu rogale mają charakterystyczne rogi. Prawdziwy rogal musi mieć zaokrąglone brzegi, żadnych kantów.
Do sporządzenia ciasta półfrancuskiego niezbędne są jajka, mąka, drożdże, sól, mąka, masło. Rogale świętomarcińskie muszą mieć oczywiście nadzienie, które składa się ze zmielonego białego maku. Później dodawane są orzechy, bakalie, rodzynki, jajka. Dokładnego przepisy cukiernicy nie zdradzą, gdyż receptura owiana jest słodką tajemnicą.
Zanim rogale trafią do pieca, z wierzchu specjalnym pędzelkiem smarowane są białkiem, by były błyszczące, ale również, by się nie przypalały. Pieczenie rogali odbywa się w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 15-30 minut, aż ciasto przyrumienieje. Następnie rogale wyjmuje się z pieca, do momenty aż wystygną. Gdy to się stanie, smarowane są lukrem, a na końcu posypywane orzeszkami.
Nasi cukiernicy od rana przygotowują specjalne ciasto, które jest kilkakrotnie zaciągane. Bardzo trudny do zrobienia jest farsz. Najpierw trzeba sparzyć mak, to trwa kilka godzin. Ciasto musi trochę poleżakować. Przynajmniej 7 godzin, by uzyskać rogala.
Nie liczymy już ile wypiekamy rogali, są to tony. Rogale wypiekamy tylko w okresie 11 listopada. W ciągu roku specjalizujemy się w tartach i kiszach francuskich zarówno na słodko jak i słonych. Przygotowujemy również croissanty – powiedział Wojciech Pyskło, szef Zagrodniczej.
Zagrodnicza na Głogowskiej działa od 2010 roku, jednak początki firmy sięgają 1925 roku, kiedy to Antoni Seidei otworzył pierwszą piekarnię i cukiernię.
Aktualności |
najnowsze | najpopularniejsze |
· "Policja nie cieszy się takim uznaniem jak należy"
(27-11-2024 07:30)
· "Widzialność może miejscami wynosić poniżej 200 metrów" – IMGW ostrzega przed gęstą mgłą
(27-11-2024 01:32)
· Postępują prace przy budowie nowej pływalni
(26-11-2024 11:43)
· "Złota Wajcha" dla Romana Modrzyńskiego
(26-11-2024 07:30)
· Zwyciężczyni maratonu została zdyskwalifikowana – za doping
(26-11-2024 05:54)
· Na Targach i w Parku Manitiusa znajdowały się niegdyś cmentarze
(02-11-2024 09:29)
· Rogale na Św. Marcina {PRZEPIS}
(11-11-2024 09:53)
· Nastolatek wyskoczył z wieżowca przy Dmowskiego
(24-05-2024 19:59)
· "Szóstka" nie będzie kursować
(24-11-2024 02:14)
· Grób żydowskiego rabina Akivy Egera opodal Parku Wilsona
(04-11-2024 01:10)
Niezapominajka |
gru
19:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
"Omnifagus" - spotkanie autorskie z Rafałem Nawrockim
Wstęp wolny
gru
do 08-12-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Cavaliada" - Międzynarodowe Zawody Jeździeckie
17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
Koncert zespołu "TON"
gru
11:00
Łazarz
"Ulice Poznania - Grunwaldzka"
- wycieczka z przewodnikami z Grupy PoPoznaniu
zbiórka pod pomnikiem Tadeusza Kościuszki
14:00
Łazarz
"Ulice Poznania - Grunwaldzka"
- wycieczka z przewodnikami z Grupy PoPoznaniu
zbiórka pod pomnikiem Tadeusza Kościuszki
Ogłoszenia |
· Chcesz pozdrowić sąsiada? Nie wiesz, jak sprzedać samochód lub ...
(19-08-2005 00:00)
Zapisz się na listę mailingową: