
Główna ulica Łazarza - Głogowska. Pod numerem 81 od ośmiu lat znajduje się Zagrodnicza Caffe, w której na bieżąco przygotowywane są i na miejscu wypiekane rogale świętomarcińskie.
Cukiernicy już nawet nie liczą, ile wypiekają rogali. Składniki idą w dziesiątkach kilogramów. Przygotowanie rogali świętomarcińskich rozpoczyna się od wyrobienia ciasta.
Rozwałkowana wstęga ciasta półfrancuskiego dzielona jest na trójkąty, na które nakłada się masę, następnie cukiernicy zwijają całość w specjalną roladę, podobną do tej z makowca i wywijają brzegi, dzięki czemu rogale mają charakterystyczne rogi. Prawdziwy rogal musi mieć zaokrąglone brzegi, żadnych kantów.
Do sporządzenia ciasta półfrancuskiego niezbędne są jajka, mąka, drożdże, sól, mąka, masło. Rogale świętomarcińskie muszą mieć oczywiście nadzienie, które składa się ze zmielonego białego maku. Później dodawane są orzechy, bakalie, rodzynki, jajka. Dokładnego przepisy cukiernicy nie zdradzą, gdyż receptura owiana jest słodką tajemnicą.
Zanim rogale trafią do pieca, z wierzchu specjalnym pędzelkiem smarowane są białkiem, by były błyszczące, ale również, by się nie przypalały. Pieczenie rogali odbywa się w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 15-30 minut, aż ciasto przyrumienieje. Następnie rogale wyjmuje się z pieca, do momenty aż wystygną. Gdy to się stanie, smarowane są lukrem, a na końcu posypywane orzeszkami.
Nasi cukiernicy od rana przygotowują specjalne ciasto, które jest kilkakrotnie zaciągane. Bardzo trudny do zrobienia jest farsz. Najpierw trzeba sparzyć mak, to trwa kilka godzin. Ciasto musi trochę poleżakować. Przynajmniej 7 godzin, by uzyskać rogala.
Nie liczymy już ile wypiekamy rogali, są to tony. Rogale wypiekamy tylko w okresie 11 listopada. W ciągu roku specjalizujemy się w tartach i kiszach francuskich zarówno na słodko jak i słonych. Przygotowujemy również croissanty – powiedział Wojciech Pyskło, szef Zagrodniczej.
Zagrodnicza na Głogowskiej działa od 2010 roku, jednak początki firmy sięgają 1925 roku, kiedy to Antoni Seidei otworzył pierwszą piekarnię i cukiernię.
Fot: Janusz Ludwiczak
ZOBACZ TAKŻE: Rogale na Św. Marcina {PRZEPIS}
ZOBACZ TAKŻE: Od 34 do 44 złotych za kilogram - ceny rogali i godziny otwarcia łazarskich cukierni
Komentarze (2)
Aktualności |
najnowsze | najpopularniejsze |
· Strefa parkowania ruszy 1 lutego… ale nie na wszystkich ulicach
(21-01-2021 14:38)
· Tragedia w kościele przy Stolarskiej. Ksiądz odebrał sobie życie
(21-01-2021 13:37)
· "7" zamiast na Rataje pojedzie na Starołękę. Z Grunwaldzkiej do centrum "98"
(21-01-2021 07:59)
· Co zrobić z choinką? Na pewno nie wyrzucać na śmietnik
(21-01-2021 07:14)
· Był poszukiwany – wpadł, bo był nietrzeźwy
(21-01-2021 06:57)
· Głogowska została zwężona - kierowcy pojadą tylko jednym pasem
(13-10-2020 13:22)
· "193" ma zniknąć z Łazarza
(22-09-2020 08:19)
· Palmiarnia zostanie zmodernizowana
(28-08-2020 00:37)
· Już od 15 lat jesteśmy dla Was ☺
(19-08-2020 21:29)
· MTP sprzedały działkę w obrębie Grunwaldzkiej, Matejki i Ułańskiej za 114,5 mln zł
(16-09-2020 07:45)
Niezapominajka |
sty
Polska * Poznań * Łazarz
29. finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy
lut
do 14-02-2020
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Cavaliada Winter Tour
lut
do 21-02-2021
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Cavaliada Winter Tour
mar
do 13-03-2021
Zajezdnia tramwajowa MPK ul. Głogowska 131/133
Akcja honorowego poboru krwi
w godz. 8:00-13:00
kwi
Poznań * Łazarz
13. Poznań Półmaraton
Komentarze |
najnowsze | najwięcej |
· A żona właśnie 15 min jeździ i szuka miejsca do zaparkowania. Paranoja. I ...
(22-01-2021 17:18)
· Mi akurat zwiększenie zieleni i parkingów rowerowych (których bardzo ...
(22-01-2021 12:38)
· Tragedia!
W rejonie skrzyżowania Kasprzaka/Stablewskiego 'posadzili' ...
(22-01-2021 11:37)
· To co zdążyli wymalować albo jest starte albo wygląda jakby miało 20 lat. ...
(22-01-2021 07:41)
· Czy w zdm pracują same nieuki, to oni nie wiedzą że zima nie sprzyja takim ...
(21-01-2021 18:15)
Ogłoszenia |
· Chcesz pozdrowić sąsiada? Nie wiesz, jak sprzedać samochód lub ...
(25-11-2016 00:00)
Zapisz się na listę mailingową: