Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Od 34 do 44 złotych za kilogram - ceny rogali i godziny otwarcia łazarskich cukierni - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Od 34 do 44 złotych za kilogram - ceny rogali i godziny otwarcia łazarskich cukierni
10-11-2018 21:22   Janusz Ludwiczak
Specjalnie dla Państwa sprawdziliśmy ceny rogali świętomarcińskich w łazarskich cukierniach. Najdroższe są w Zagrodniczej po 44 zł/kg oraz u Kandulskiego (o złotówkę mniej), najtańsze kupimy w cukierniach Rawa po 35 zł/kg oraz w Tosmaku (po 33 zł). Podajemy również dokładne godziny otwarcia łazarskich w dniu 11 listopada.

Średnio po 37,88 złotych za kilogram

W tym roku średnia cena rogali świętomarcińskich wynosi 37 złotych i 88 groszy (o 1,43 zł więcej niż rok temu). W większości cukierni rogale niestety podrożały.

Najtańsze rogale podobnie jak w zeszłym roku są w cukierniach Rawa (35 zł/kg), a także w Tosmak-u przy ul. Dmowskiego (po 34 zł/kg).

Najdroższe poznańskie smakołyki są w Zagrodniczej – po 44 zł/kg oraz u Kandulskiego (33 zł/kg).

Praktycznie w każdej cukierni kupimy rogale z certyfikatem.

W cukierni "Pralinka" (należącej do sieci Sowa) przy ul. Niegolewskich możemy kupić rogale... bydgoskie. Nie posiadają one certyfikatu, ale również są wypieczone na podwójnym cieście francuskim z białym makiem. Są przede wszystkim mniejsze, dzięki czemu jeden rogal kosztuje ok. 4 złote. Rogale są produkowane w Bydgoszczy, skąd wyjeżdżają o 3 w nocy i do Poznania trafiają przed godz. 7.

Ceny rogali i godziny otwarcia łazarskich cukierni:

Ponad 150-letnia tradycja
Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich sięga 1860 roku, a na 11 listopada wypieka się ich nawet 350 ton.

Z rogalami świętomarcińskimi związana jest legenda, która głosi, że "dawno, dawno temu wyśnił go jeden z poznańskich piekarzy. Ujrzał on we śnie świętego Marcina jadącego na koniu, podniósł zgubioną przez jego konia podkowę i postanowił, że będzie piekł ciasto w takim kształcie".

Inna historia mówi, że w listopadzie 1891 roku, gdy zbliżał się dzień świętego Marcina proboszcz parafii św. Marcina, ks. Jan Lewicki zaapelował do wiernych, aby - wzorem patrona - zrobili coś dla biednych. Józef Melzer, jeden z poznańskich cukierników, odpowiadając na apel proboszcza, upiekł trzy blachy rogali i przyniósł pod kościół. W następnych latach dołączyli do niego inni, aby każdy mógł w ten dzień najeść się do syta. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Zwyczaj wypieku w 1901 przejęło Stowarzyszenie Cukierników. Po I wojnie światowej do tradycji obdarowywania ubogich powrócił Franciszek Raczyński, natomiast tuż po II wojnie światowej przed zapomnieniem rogala uratował Zygmunt Wasiński. Tradycja wypiekania rogali świętomarcińskich na dzień 11 listopada przetrwała w Poznaniu do dziś.

Jedzone w umiarze mają nawet wartości odżywcze
W ciągu całego roku cukiernie sprzedają ponad 2,5 miliona sztuk rogali, które wypiekane są z ciasta półfrancuskiego. Nadzienie składa się z białego maku, wanilii, rodzynek, orzechów, daktyli, śmietany, jajek i skórki pomarańczowej. Jeden rogal powinien ważyć od 150 do 250 gramów.

Jeden rogal świętomarciński ma nawet 1212,50 kcal (przy wadze 250 gram). Jedzone w umiarze mają nawet wartości odżywcze. Biały mak jest źródłem korzystnych tłuszczy jak kwas linolowy omega-6 i oleinowy omega-9, a także źródłem witaminy A, C, E, D, B oraz wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Migdały i orzechy są cennym źródłem witamy E, a także wapnia, magnezu i cynku. Wapń jest istotny dla zdrowia kości, magnez dla układu nerwowego, a cynk dla dobrej kondycji skóry, włosów oraz dla odporności. By spalić jednego rogala trzeba biegać przez trzy godziny lub pływać przez pół dnia. Warto jednak skusić się przynajmniej na jednego rogala w ten jeden dzień w roku.

Chronione certyfikatem
Od 10 lat rogale świętomarcińskie są europejskim produktem regionalnym, chronionym geograficznie, a jego nazwa jak i receptura są zastrzeżone. W październiku 2008 roku rozporządzeniem Komisji Europejskiej nazwa "Rogal świętomarciński" została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. W tym roku Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP przyznało certyfikaty w sumie dla 103 pracowni cukierniczych i piekarni.

Ma swoje muzeum
Rogal świętomarciński posiada nawet swoje muzeum, które otwarto w kwietniu zeszłego roku w kamienicy przy Starym Rynku 41, naprzeciwko Ratusza (wejście od Klasztornej). W Rogalowym Muzeum Poznania zwiedzający mogą podczas pokazu poznać sposób produkcji rogala według oryginalnej receptury. We wnętrzach zabytkowej kamienicy z widokiem na koziołki wezmą udział również w lekcji gwary poznańskiej.


Komentarze (1)

10-11-2018 23:23:12
Nikt taki
Super jesteście kochani!
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
17

lip

17:30
Zespół Szkół Gimnazjalno-Licealnych ul. Wyspiańskiego 27
IV sesja (zwyczajna) Rady Osiedla Święty Łazarz
► porządek obrad

21:30
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Kochając Pabla, nienawidząc Escobara" - plenerowe kino letnie
wstęp wolny

18

lip

21:30
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Cudowny chłopak" - plenerowe kino letnie
wstęp wolny

19

lip

do 20-07-2019
20:00
Palmiarnia Park Wilsona
Noc w Palmiarni
(w godz. 20:00-2:00)

24

lip

10:00
Palmiarnia Park Wilsona
Pokazy filmu "Był sobie las"

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: