Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Marchewkowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Marchewkowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem
25-08-2018 00:54   Janusz Ludwiczak
Wakacje dobiegają końca, ale lato jeszcze trwa. W tym odcinku naszego "Kącika kulinarnego" polecamy przepis na ciasto marchewkowe z truskawkami, który przesłała nam nasza Czytelniczka Róża Jandy.

MARCHEWKOWE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

Składniki:
• 100 g świeżych drożdży;
• 1 szklanka cukru trzcinowego;
• 2 cukry waniliowe z prawdziwą wanilią;
• 5 roztrzepanych jajek;
• ¾ szlanki oleju;
• ½ szklanki mleka;
• ½ szkanki soku z marchwi;
• 640 g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej mąki pszennej;
• ½ łyżeczki soli.

Dodatkowo:
• płatki migdałowe do posypania ciasta;
• odrobina grubego cukru do posypania ciasta
• ½ kg truskawek
• 2 łodygi pokrojonego rabarbaru.

Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy wszystkie składniki według kolejności (po kolei: drożdże, cukier, jajka, olej, mleko, sok z marchwi, mąka i sól). Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 3 godziny.

Po tym czasie miksujemy ręcznym robotem na średnich obrotach do chwili połączenia wszystkich składników.

Ciasto powinno być dość luźne jak na drożdżowe, takie powinno być. Nie dosypujmy mąki.

Ciasto wykładamy do jednej dużej foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.

Na cieście układamy truskawki i rabarbar wciskając delikatnie w ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 35-45 minut.

Smacznego
Róża Jandy


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (6)

26-08-2018 07:52:23
ania
Wypiek wyglada naprawde apetycznie....,musze to koniecznie zrobic, dziekuje za przepis.
25-08-2018 22:26:50
pos
ten łomot to jest skandal!!!!
25-08-2018 22:07:26
antyhałas
Trzeba zgłosić służbom porządkowym; zakłócają ciszę nadal... Miało się skończyć o 21.
25-08-2018 22:00:34
tonny
Festiwal Food Trucków pod Areną
25-08-2018 21:44:58
x
Jakaś imprezka - pewnie firmowa - przy stadionie.
25-08-2018 18:48:25
hałas
czy wiadomo, co dzieje się w rejonie parku Kasprowicza. Skądś właśnie dochodzi męczący łomot jakiejś nagłośnionej imprezy. Co to jest? Może Redakcja pomoże?
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
04

gru

do 06-12-2020
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Cavaliada" - Targi Sprzętu i Akcesoriów Jeździeckich
Festiwal Sztuki i Przedmiotów Artystycznych
ODWOŁANE

02

lut

do 05-02-2021
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi Budma

11

lut

do 14-02-2021
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Gardenia" - Międzynarodowe Targi Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: