Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Smażona flądra z sosem pomidorowym z rozmarynem - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Smażona flądra z sosem pomidorowym z rozmarynem
22-07-2018 07:26   Janusz Ludwiczak
Lato sprzyja wyjazdom nad morze, a nad morzem nie może zabraknąć tradycyjnej rybki, dlatego w tym odcinku naszego "Kącika kulinarnego" podajemy przepis na smażoną flądrę z sosem pomidorowym z rozmarynem autorstwa Jolanty Zielińskiej z Akademii Umiejętności "Kulinarne przygody".

SMAŻONA FLĄDRA Z SOSEM POMIDOROWYM Z ROZMARYNEM

Składniki:
• flądra - tusza;
• 8-10 świeżych pomidorów lub pomidory w puszce;
• 150 g masła;
• ząbek czosnku;
• olej rzepakowy do smażenia;
• gałązka świeżego rozmarynu;
• 2 łyżki bułki tartej;
• 2 łyżki mąki pszennej;
• 1 jajko;
• sól;
• świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:
Umytą i osuszoną rybę obtocz najpierw w rozmieszanym jajku, później w panierce, która składa się z mąki wymieszanej z bułką tartą w stosunku 1:1. Smaż na mocno rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, po kilka minut z każdej strony, aż panierka się delikatnie zarumieni. Po zdjęciu patelni rybę osusz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy kuchennego ręcznika papierowego. Podawaj z sosem przygotowanym z pomidorów i rozmarynu. Pomidory wyparz w gorącej wodzie i zdejmij z nich skórkę. Pokrój je na ćwiartki, odciśnij z pestek i soku. W rondelku rozpuść 150 g masła i wrzuć pomidory, gotuj je tak długo, aż się rozpadną. Jeżeli użyjesz pomidorów z puszki trzeba je gotować tak długo, aż zredukuje się ilość płynu co najmniej o połowę. Pomidory przypraw wyciskając do nich ząbek czosnku, wlewając odrobinę oleju, soląc i pieprząc oraz wrzucając klika igiełek rozmarynu. Całość zagotuj i sos gotowy.

Jolanta Zielińska
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"

Wiele podobnych przepisów można znaleźć w książce "Z Retro do Modern" Jolanty Zielińskiej.


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
19

sty

18:00
Kościół Prawosławny - Cerkiew św. Mikołaja ul. Marcelińska 20
Nabożeństwo z kazaniem (ks. Paweł Prozorowski - Kościół Rzymskokatolicki) - Tydzień Modlitw o Jedność Chrześcijan

22

sty

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
Opowieści o Grenlandii

24

sty

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
Koncert muzyki renesansowej i barokowej w wykonaniu zespołu Discors Concordia

25

sty

do 27-01-2019
Międzynarodowe Targi Poznańskie
XXXVI Olimpiada Gołębi Pocztowych FCI
Targi Gołębi Pocztowych i Akcesoriów

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
Wernisaż wystawy Krystyny Czarneckiej-Augustyniak

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: