Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Parzybroda - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Parzybroda
15-07-2018 22:31   Janusz Ludwiczak
W 60. odcinku naszego "Kącika kulinarnego" tym razem polecamy przybrodę - zupę z kapustą włoską, ziemniakami i mięsem.

PARZYBRODA

Składniki:
• 0,75 kg kapusty włoskiej;
• ½ kg ziemniaków;
• 300 g wołowiny lub wieprzowiny;
• 5-6 suszonych grzybów;
• pęczek włoszczyzny;
• po kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego, kminku;
• sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Umyte mięso pokrój w kostkę ok. 2 na 2 cm, zalej zimną wodą i gotuj z grzybami (przed gotowniem grzyby namocz w wodzie) oraz włoszczyzną. Do wody dodaj również przyprawy - sól, pieprz, kilka ziarenek gorczycy, kilka ziarenek ziela angielskiego, odrobinę kminku. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z wywaru. Kapustę pokrojoną w długie paski zalej mięsnym wywarem i gotuj jeszcze przez ok. 40 min. Na koniec dodaj mięso i przypraw do smaku solą i pieprzem. Zupa najlepiej smakuje z dodatkiem razowego pieczywa.


PARZYBRODA Z KIEŁBASĄ

Składniki:
• 0,5 kg kapusty włoskiej;
• 0,5 kg ziemniaków;
• 0,5 kg kiełbasy;
• 2 łyżki smalcu;
• 2 łyżki mąki;
• 2 ząbki czosnku;
• sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Pokrój kapustę w paski i zalej gorącą wodą, następnie zagotuj na silnym ogniu. Ziemniaki pokrojone w kostkę włóż do kapusty i gotuj, najpierw pod przykryciem. Całość gotuj do miękkości. Smalec z mąką posłuży do przygotowania zasmażki, rozprowadź ją wywarem z kapusty. Połącz zasmażkę z kapustą i ziemniakami. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojoną w grube plastry kiełbasę, pieprz i czosnek. Chwilę pogotuj, dopraw do smaku i gotowe.

Smacznego

Jolanta Zielińska
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (1)

16-07-2018 16:24:23
ania
Mniam mniam :) Poczekam na chlodniejsze dni, w te upaly nic nie gotuje. Za oknem deszcz moze sie ochlodzi.....
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
14

gru

do 15-12-2019
Hala widowiskowo-sportowa Arena ul. Wyspiańskiego 33 Park Kasprowicza
Giełda Minerałów, Muszli i Wyrobów Jubilerskich

13:00
Park Kasprowicza - ogród społeczny Kolektyw Kąpielisko (przy boisku do streetballu i wybiegu dla psów)
Ptasia sobota - warsztaty edukacyjne dotyczące dokarmiania miejskich ptaków

16:00
Palmiarnia Park Wilsona
Gwiazdka w Palmiarni
w godz. 16:00-21:00

15

gru

Palmiarnia Park Wilsona
Dzień Herbaty - proces powstawania, warsztaty
w godz. 11:00-14:00

18

gru

18:30
Inkubator Kultury Pireus ul. Głogowska 35
X sesja (uroczysta) Rady Osiedla Święty Łazarz
► porządek obrad

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: