Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Ślepe ryby - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Ślepe ryby
02-06-2018 15:35   Janusz Ludwiczak
Pięć lat temu, podczas 24. Dni Łazarza ogłoszono konkurs na "najlepsze danie łazarskie", którym zostały ślepe ryby. Przez miesiąc mieszkańcy nie tylko Łazarza, ale całej Wielkopolski mogli przesyłać przepisy kuchni domowej. W tym wydaniu "Kącika kulinarnego" podajemy przepis na zupę "ślepe ryby", która nie ma z rybami nic wspólnego. Przepis pochodzi ze starej kuchni Wielkopolski, kiedy bieda zmuszała gospodynie do dokonywania cudów kulinarnych niskim kosztem.

W połowie kwietnia 2013 roku Komitet Organizacyjny Dni Łazarza wspólnie z Restauracją "Monidło" ogłosił konkurs "Najlepsze danie łazarskie". Mieszkańcy nie tylko Łazarza, ale całej Wielkopolski mogli przez miesiąc przesyłać przepisy kuchni domowej.

– Chcieliśmy poznać tradycje kulinarne Łazarza, zobaczyć jak to współcześnie wygląda - czy dominuje kuchnia wielkopolska czy nowe pojawiły się nowe wpływy. Chcemy zaznajomić się z lokalną społecznością, mamy restaurację na Łazarzu i chcielibyśmy dobrze żyć z sąsiadami i być z nimi blisko. Można nadsyłać przepisy zarówno na dania obiadowe, ale również na deser – mówiła wtedy Barbara Frąckowiak z Restauracji "Monidło".

"Najlepszym daniem łazarskim" zostały "ślepy ryby". Do konkursu zgłoszono również pyzy drożdżowe, sztufadę wołową i kapustę faszerowaną. Za każdy przedstawiony przepis konkursowy Restauracja "Monidło", która była organizatorem plebiscytu stawiała gratisową kawę. "Najlepsze łazarskie danie" ogłoszone zostanie podczas "Festynu Łazarskiego". Zwycięzcy otrzymali zaproszenie na rodzinny obiad dla 4 osób, a autorskie znalazło się w letniej karcie menu.

Zupa "Ślepe ryby", która nie ma z rybami nic wspólnego. Przepis pochodzi ze starej kuchni Wielkopolski, kiedy bieda zmuszała gospodynie do dokonywania cudów kulinarnych niskim kosztem – wyjaśnia Agnieszka Nowak, Reustauracja "Monidło".

"ŚLEPE RYBY"

Składniki:
• 2 litry wody;
• tymianek (szczypta);
• kminek (szczypta);
• 3 marchewki;
• pietruszka;
• 2 cebule;
• 2 ząbki czosnku;
• seler;
• pieprz;
• sól;
• ziele angielskie;
• listek laurowy;
• 1 łyżeczka masła lub 2 łyżki oliwy;
• można dodać: śmietanę, słonina/boczek.

Sposób przygotowania:
Zagotować 2 litry wody. Do wrzątku dodawać: szczyptę tymianku, szczyptę kminku, 3 średnie, przekrojone marchewki, pietruszkę, 2 duże całe cebule, 2 pokrojone ząbki czosnku, kawałek selera, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i mały listek laurowy. Posolić do smaku. Dodać 1 łyżkę masła lub 2 łyżki oliwy. Gotować do miękkości.

Po ugotowaniu odcedzić włoszczyznę ,a na wywarze ugotować 3-4 duże, pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ugotowaniu przetrzeć ziemniaki w zupie lub zostawić takie rozgotowane. Pokroić w kostkę ugotowaną uprzednio włoszczyznę (co kto lubi) i dodać do zupy. Całość powinna być zawiesista. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Rozlać na talerze, obficie posypać posiekaną zieleniną, można przybrać kleksem kwaśnej śmietany. W wersji bogatej, zupę przed rozlaniem na talerze krasimy "skrzyczkami" ze słoninki lub boczku.

ZOBACZ TAKŻE: Pieróg łazarski


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (2)

16-06-2018 11:30:52
Ircyś
Zupa bardzo popularna, pamiętam również inną która bardzo mi smakowała. Żona i dzieci nie chcą o niej słyszeć, bo nie zasmakowali. Może ktoś kto również ją zna opisze ją. To jest"snelka"
03-06-2018 10:06:39
mieszkankalazarza
Przepis podany w artykule to wykwintna zupa jarzynowa. Zupa zwana śleperyby była jedzeniem biednych ludzi, których nie było stać nawet na włoszczyznę. Do garnka wlewali wodę, do niej pokrojone w talarki ziemniaki, sól i kilka ziarenek ziela angielskiego. Te ziarenka nadawały egzotyczny smak zwyczajnym ziemniakom. A dlaczego tak dziwna nazwa zupy? Otóż ziarenka ziela angielskiego pływające w zupie wyglądały jak oczy ryb. A że z rybami nie miały nic wspólnego dlatego nazwano je ślepe.
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
04

kwi

do 07-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Motor Show" - targi motoryzacyjne
TTM - Targi Techniki Motoryzacyjnej

07

kwi

Poznań * Łazarz
Wybory samorządowe

12

kwi

do 14-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Run Expo" - targi sportowe: bieg | aktywność | motywacja

14

kwi

Poznań * Łazarz
16. Poznań Półmaraton

20

kwi

11:00
Młodzieżowy Dom Kultury nr 3 ul. Jarochowskiego 1
Konkurs Piosenki Przedszkolnej

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: