Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Pieróg łazarski - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Pieróg łazarski
27-05-2018 09:47   Janusz Ludwiczak
Trwają 29. Dni Łazarza. To największe i najstarsze święto dzielnicowe, organizowane od 1987 roku. Z tej okazji przypominamy przepis na pieróg łazarski.
– Łazarz miał i ma swoją kuchnię, ale wiele przepisów popadło w zapomnienie – mówi Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody", która podzieliła się z nami przepisem na pieróg łazarski.

Pięć lat temu, podczas 24. Dni Łazarza ogłoszono konkurs na "najlepsze danie łazarskie"., którym zostały ślepe ryby. Przez miesiąc mieszkańcy nie tylko Łazarza, ale całej Wielkopolski mogli przesyłać przepisy kuchni domowej.

– Chcieliśmy poznać tradycje kulinarne Łazarza, zobaczyć jak to współcześnie wygląda - czy dominuje kuchnia wielkopolska czy nowe pojawiły się nowe wpływy. Chcemy zaznajomić się z lokalną społecznością, mamy restaurację na Łazarzu i chcielibyśmy dobrze żyć z sąsiadami i być z nimi blisko. Można nadsyłać przepisy zarówno na dania obiadowe, ale również na deser – mówiła wtedy Barbara Frąckowiak z Restauracji "Monidło".

Do konkursu zgłoszono również pyzy drożdżowe, sztufadę wołową i kapustę faszerowaną. Za każdy przedstawiony przepis konkursowy Restauracja "Monidło", która była organizatorem plebiscytu stawiała gratisową kawę. "Najlepsze łazarskie danie" ogłoszone zostanie podczas "Festynu Łazarskiego". Zwycięzcy otrzymali zaproszenie na rodzinny obiad dla 4 osób, a autorskie znalazło się w letniej karcie menu.

Jednak z Łazarzem jest związana potrawa, która ma wieloletnią i dłuższą tradycję.

– Łazarz miał i ma swoją kuchnię, ale wiele przepisów popadło w zapomnienie. Jednym z przykładów jest pieróg łazarski. Jest to kapusta podsmażana z pomidorami i boczkiem zawinięta w ciasto – wyjaśnia Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności Kulinarne Przygody.

PIERÓG ŁAZARSKI

Składniki na ciasto:
• 300 gram mąki;
• mąka typu 450;
• ¾ kubka letniej wody;
• 1/3 kostki świeżych drożdży;
• 3 łyżki stołowe oleju;
• 1 łyżeczka cukru;
• 1 łyżeczka soli.

Składniki na nadzienie:
• 1,5 kg białej zasmażanej kapusty;
• 100 g wędzonego boczku;
• 50 ml oleju;
• smalec;
• przecier pomidorowy lub pomidory;
• sól, pieprz i cukier.

Sposób przygotowania:
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać sól i cukier oraz olej. Gdy wszystko się dokładnie rozpuści dodaj całą mąkę i wymieszaj. Gdy mąka wchłonie całą wodę wyrabiaj ciasto ręką. Uformuj kulę i pozostaw w misce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na stolnicy. Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę wysmarowaną olejem. Gdy ciasto znajdzie się na blasze nałóż na połowę o kształcie trójkąta, zakryj pozostałym trójkątem i sklej. Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem. Piecz w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut.

Nadzienie: Zasmażyć kapustę białą, dusić. Posypać solą i pieprzem. Można podpiec w piekarniku z 200°C przez kilka minut. Boczek pokroić w słupki i lekko przesmażyć. Następnie dodać przecier pomidorowy lub podpieczone i przysmażone pomidory, dodając pół łyżeczki soli i cukru oraz na koniec 2 łyżki oleju, można dodać sera. Na połowę ciasta nałożyć sos pomidorowy, rozsmarowując na cieście, zostawiając brzegi do sklejenia. Następnie rozłożyć boczek i ewentualnie dodatki. Zakryć drugim trójkątem, skleić dalej jak w przepisie na ciasto.

Smacznego ☺
Jolanta Zielińska
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
20

paź

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
Warsztaty literacko-plastyczne dla dzieci w wieku 3-6 lat
- akcja twórcza z książką "Najlepsza zupa na świecie" w ramach 23. Biennale Sztuki dla Dziecka „Spotkanie jako sztuka”.
(zapisy na dom

21

paź

do 23-10-2020
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"GreenPower" - Międzynarodowe Targi Energii Odnawialnej
"Poleco" - Międzynarodowe Targi Ochrony Środowiska Targi
"Eco-Trends" - targi ekologiczne
ODWOŁANE

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
"Przez żołądek do kultury: Polska" - spotkanie międzykulturowe, realizowane przez wolontariuszy, obcokrajowców mieszkających w PoznaniuODWOŁANE

18:30
Łazarz
18. sesja (zdalna) Rady Osiedla Św. Łazarz
► porządek obrad

22

paź

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
"Zdobycze technologiczne w epoce koronawirusa"-wykład geriatry, prof.dr hab. n. med. Katarzyny Wieczorowskiej - Tobis. Wykład w ramach projektu "Precz z depresją"współfinansowanego z budżetu Miasta Po

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: