Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

"Kopciuszek" - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
"Kopciuszek"
13-05-2018 01:27   Janusz Ludwiczak
W 55. odcinku naszego cyklu "Kącik kulinarny" podajemy przepis na ciasto, które nosi nazwę "Kopciuszek", jaki otrzymaliśmy od naszej Czytelniczki p. Róży Jandy.

KOPCIUSZEK

Biszkopt jasny – składniki:
• 40 g mąki orkiszowej lub pszennej;
• 50 g mąki ziemniaczanej;
• 3 jajka (białka oddzielone od żółtek);
• 100 g cukru.
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka za każdym razem miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w temp. 170°C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt z makiem – składniki:
• 40 g mąki orkiszowej lub pszennej;
• 50 g mąki ziemniaczanej;
• 3 jajka (białka oddzielone od żółtek);
• 100 g cukru;
• 70 g suszonego maku.
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka za każdym razem miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mak oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w temp. 170°C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masa budyniowa – składniki:
• pół litra mleka;
• 4 łyżki cukru;
• 2 budynie waniliowe bez cukru;
• 200 g miękkiego masła
Przygotowanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części mleka (200 ml) mieszkamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i mieszkamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy z wystudzonym budyniem na gładką masę (aby masa się nie zważyła budyń powinien mieć taką samą temperaturę jak masła).

Masa śmietankowa – składniki:
• 500 ml śmietanki kremówki;
• 1 czerwona galaretka (np. truskawkowa);
• ok. 70 ml gorącej wody;
• 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Galeretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.

Dekoracja:
• herbatniki;
• ok. 15 ml alkoholu (np. rumu, wódki);
• polewa czekoladowa.
Wykonanie ciasta:
Na biszkopt jasny wykładamy równomiernie masę śmietankową. Przykrywamy biszkoptem z makiem. Na biszkopt z makiem wykładamy masę budyniową, którą przykrywamy nasączonymi herbatnikami. Całość polewamy polewą czekoladową.

Smacznego ☺

Róża Jandy


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (1)

13-05-2018 11:00:10
ania
Mniam mniam :)
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
04

kwi

do 07-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Motor Show" - targi motoryzacyjne
TTM - Targi Techniki Motoryzacyjnej

07

kwi

Poznań * Łazarz
Wybory samorządowe

12

kwi

do 14-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Run Expo" - targi sportowe: bieg | aktywność | motywacja

14

kwi

Poznań * Łazarz
16. Poznań Półmaraton

20

kwi

11:00
Młodzieżowy Dom Kultury nr 3 ul. Jarochowskiego 1
Konkurs Piosenki Przedszkolnej

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: