Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Zbliża się Tłusty Czwartek - podajemy przepis na pączki... pieczone w piekarniku - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Zbliża się Tłusty Czwartek - podajemy przepis na pączki... pieczone w piekarniku
04-02-2018 18:27   Janusz Ludwiczak
Zjemy ich średnio trzy w ciągu całego dnia. Mogą być z marmoladą, powidłami czy nadzieniem różanym. Zbliża się Tłusty Czwartek. W kolejnym odcinku naszego cyklu "Kącik kulinarny" podajemy przepis na pączki z piekarnika. Jak zachwalają autorki ich przygotowanie jest proste, a nie są tak kaloryczne jak te tradycyjne smażone w głębokim oleju.

8 lutego zapewne najczęstszym daniem spożywanym przez Polaków będzie... pączek. Co roku w Tłusty Czwartek średnio zjadamy po 3 sztuki, a w całym kraju prawie 100 milionów.
Jest to jeden z nielicznych dni w roku, w którym łasuchy są usprawiedliwione i mogą skusić się przynajmniej na jednego pączka, jednak pamiętajmy, że to porcja ok. 450 kalorii. Aby spalić jednego pączka należy biegać przez 30 minut lub wybrać się na dwugodzinny spacer.

Niektórym wystarczy w Tłusty Czwartek jeden pączek, ale są też tacy, co w ciągu kilku minut zjedli aż 10 pączków. Co roku w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej odbywają się Mistrzostwa Poznania w jedzeniu pączków na czas. W poniedziałek odbędą się one po raz 13. W ubiegłym roku mistrzowskim pączkożercą został Piotr Grzelczyk z powiatu średzkiego, który 10 pączków bez popijania wodą zjadł w ciągu 6 minut i 5 sekund, tym samym pobił ubiegłoroczny wynik, który wynosił 6 minut i 36 sekund. Wciąż jednak nie udało się pobić rekordu z 2011 roku, który należy do Piotra Frąckowiaka i wynosi 4 minuty i 12 sekund.

W kolejnym odcinku naszego cyklu "Kącik kulinarny" podajemy przepisy na pączki z piekarnika autorstwa naszych Czytelniczek – Róży Jandy oraz Jolanty Zielińskiej-Kaźmierczak z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody". Jak zachwalają autorki ich przygotowanie jest proste, a nie są tak kaloryczne jak te tradycyjne smażone w głębokim oleju.

Pączki z piekarnika - przepis 1 (autorstwa p. Róży Jandy)
Składniki:
• ½ kg mąki pszennej;
• 250 ml mleka;
• 50 g świeżych drożdży;
• 100 g masła;
• 2 jajka;
• 100 g cukru;
• szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Robimy zaczyn drożdżowy. Mąka, sól, dodajemy jajka. Podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Wlewamy dobrze ciepłe mleko (nie gorące) z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodajemy zaczyn drożdżowy.
Wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie i elastyczne przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godz. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Delikatnie rozciągnąć na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki, na które nakładamy powidła lub ulubioną marmoladę. Włożyć w papilotki do mufinek i odstawić na około 30 min. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-17 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Smacznego.

Pączki z piekarnika - przepis 2 (autorstwa Jolanty Zielińskiej, "Kulinarne Przygody")
Składniki na około 16 sztuk:
• 100 ml ciepłego mleka;
• 50 g świeżych drożdży;
• 400 g mąki pszennej;
• 50 g cukru;
• pół łyżeczki soli;
• 3 jajka;
• 180 g masła;
• dodatkowo: jajko do posmarowania;
• około 300 g marmolady o ulubionym smaku ;
• lukier (cukier puder, sok i skórka pomarańczy, sok z cytryny);
• papilotki (jak do muffinek) o średnicy 5 cm mierzone po dnie;
• szklanka do wycinania ciastek o średnicy ok. 7,5 cm.
Sposób przygotowania:
Ciepłe mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki – odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru i sól po czym wymieszaj. Wlej do mąki z cukrem i solą wyrośnięty rozczyn z mleka i drożdży, powoli mieszaj dodając w małych partiach rozbełtane jajka. Wyrabiaj, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy ciasto będzie już gładkie wyrabiaj je dalej dodając masło pokrojone w kawałki – pamiętaj by nie dodawać od razu wszystkiego masła.
Gdy ciasto będzie się odklejać od miski, będzie gładkie i błyszczące przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, uderz je pięścią, zagnieć i złóż na pół, uformuj kulę. Kulę umieść na posypanym mąką stole i rozpłaszcz dłońmi na placek o grubości około 1 cm. Gdyby ciasto się kleiło posyp je odrobiną mąki. Z tak przygotowanego ciasta wytnij szklanką krążki (wyjdzie ok. 16 szt.).
Krążki delikatnie rozgnieć dłonią, na środku ułóż marmoladę, następnie uformuj kulki tak by zamknąć marmoladę w środku. Kulki włóż do przygotowanych papilotów ułożonych na blasze z piekarnika. Kulki układaj tak by łączenie znajdowało się na dole. 16 pączków to ok. 2 blachy. Tak przygotowane pączki odstaw jeszcze na pół godziny do podrośnięcia – dwukrotnie zwiększą swoją objętość . Po tym czasie posmaruj pączki roztrzepanym jajkiem, włóż pierwszą blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni (góra – dół bez termo obiegu) na 13-15 minut. Gdy się upieką od razu wyjmij z piekarnika i wstaw drugą blachę. Po ostudzeniu pączki posmaruj lukrem. Smacznego!


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
19

sie

Polska * Poznań * Łazarz
Zakaz handlu w niedziele
► więcej

22

sie

Zajezdnia tramwajowa MPK ul. Głogowska 131/133
Zwiedzanie Muzeum Komunikacji
w godz. 15:00-18:00, wstęp wolny
► więcej szczegołów

23

sie

21:00
Międzynarodowe Targi Poznańskie
„La La Land” - plenerowe kino letnie na Targach
wstęp wolny

24

sie

do 25-08-2018
Palmiarnia Park Wilsona
Noc w Palmiarni
w godz. 20:00-2:00
22:00 - koncert wokalny uczniów szkoły muzycznej T. Burton

25

sie

08:00
ul. Jarochowskiego przy Sczanieckiej
Gratowóz - Mobilny Punkt Selektywenego Zbierania Odpadów Komunalnych
w godz. 8:00-8:30

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: