Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Faworki, czyli chrust - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Faworki, czyli chrust
12-02-2018 00:09   Janusz Ludwiczak
We wtorek przypadną ostatki, zwane również podkoziołkiem. W kolejnym odcinku naszego cyklu "Kącik kulinarny" przedstawiamy przepis na faworki, zwane też chruścikami lub chrustem, który przesłała Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne przygody".

FAWORKI / chruściki (chrust)

Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej (typ 405 lub 450);
• 4 żółtka;
• łyżka spirytusu lub octu;
• łyżeczka cukru pudru (do ciasta);
• pół łyżeczki soli;
• 5 łyżek kwaśnej śmietany;
• olej do smażenia;
• cukier puder do posypania chrustu.

Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieć wszystko na jednolitą masę i wyjmij na stolnicę. Zagniataj i „zbijaj” ciasto wałkiem.

„Zbijanie” polega na energicznym rozbijaniu ciasta wałkiem, ponowne zagniatanie i znowu rozbijanie. Ma to zapewnić, że ciasto będzie odpowiednio sprężyste, a po usmażeniu chrupiące. Gdy ciasto uznasz za odpowiednio jednolite i sprężyste bardzo cienko je rozwałkuj (najlepiej podziel na mniejsze części i wałkuj mniejsze porcje). Ważne by nie posypywać blatu i ciasta zbyt dużą ilością mąki.

Po rozwałkowaniu ciasto pokrój najpierw na paski szerokości 4-5 cm, następnie podziel na prostokąty lub równoległoboki długości ok. 10 cm. Każdy kawałek natnij po środku i przez to nacięcie przeciągnij jeden koniec.

Chrust smaż na głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor. Z patelni wyciągaj łyżką cedzakową i odsącz ciastka na ręczniku papierowym. Gotowe „chruściki” posyp cukrem pudrem.

Wiele podobnych przepisów można znaleźć w książce "Z Retro do Modern" Jolanty Zielińskiej.

Jolanta Zielińska
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (1)

06-01-2018 17:37:50
eka z małeki
-pychota!!!od dziecka tym się zajadałem-teraz mniej bo moim nie chce się tego robić,a ja jestem ślepowaty i sam nie dam rady,ale smak niezapomniany!!!Jeszcze robiliśmy takie ciasteczka-maczało się foremkę(różne)w cieście i do głębokiego oleju,jak odeszły to cukier puder i..... eka
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
16

sie

21:00
Międzynarodowe Targi Poznańskie
„Śmietanka towarzyska” - plenerowe kino letnie na Targach
wstęp wolny

19

sie

Polska * Poznań * Łazarz
Zakaz handlu w niedziele
► więcej

22

sie

Zajezdnia tramwajowa MPK ul. Głogowska 131/133
Zwiedzanie Muzeum Komunikacji
w godz. 15:00-18:00, wstęp wolny
► więcej szczegołów

23

sie

21:00
Międzynarodowe Targi Poznańskie
„La La Land” - plenerowe kino letnie na Targach
wstęp wolny

25

sie

08:00
ul. Jarochowskiego przy Sczanieckiej
Gratowóz - Mobilny Punkt Selektywenego Zbierania Odpadów Komunalnych
w godz. 8:00-8:30

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: