Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Pieróg łazarski - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Pieróg łazarski
09-12-2017 13:41   Janusz Ludwiczak
W przyszłą niedzielę, 17 grudnia przypadają imieniny Łazarza. Z tej okazji podajemy przepis na pieróg łazarski. – Łazarz miał i ma swoją kuchnię, ale wiele przepisów popadło w zapomnienie – mówi Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody", która podzieliła się z nami przepisem na pieróg łazarski.

Cztery lata podczas Dni Łazarza ogłoszono konkurs na "najlepsze danie łazarskie"., którym zostały ślepe ryby. Zgłoszono również pyzy drożdżowe, sztufadę wołową i kapustę faszerowaną.

Łazarz miał i ma swoją kuchnię, ale wiele przepisów popadło w zapomnienie. Jednym z przykładów jest pieróg łazarski. Jest to kapusta podsmażana z pomidorami i boczkiem zawinięta w ciasto – wyjaśnia Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności Kulinarne Przygody.

PIERÓG ŁAZARSKI

Składniki na ciasto:
• 300 gram mąki;
• mąka typu 450;
• ¾ kubka letniej wody;
• 1/3 kostki świeżych drożdży;
• 3 łyżki stołowe oleju;
• 1 łyżeczka cukru;
• 1 łyżeczka soli.

Składniki na nadzienie:
• 1,5 kg białej zasmażanej kapusty;
• 100 g wędzonego boczku;
• 50 ml oleju;
• smalec;
• przecier pomidorowy lub pomidory;
• sól, pieprz i cukier.

Sposób przygotowania:
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać sól i cukier oraz olej. Gdy wszystko się dokładnie rozpuści dodaj całą mąkę i wymieszaj. Gdy mąka wchłonie całą wodę wyrabiaj ciasto ręką. Uformuj kulę i pozostaw w misce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na stolnicy. Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę wysmarowaną olejem. Gdy ciasto znajdzie się na blasze nałóż na połowę o kształcie trójkąta, zakryj pozostałym trójkątem i sklej. Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem. Piecz w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut.

Nadzienie: Zasmażyć kapustę białą, dusić. Posypać solą i pieprzem. Można podpiec w piekarniku z 200°C przez kilka minut. Boczek pokroić w słupki i lekko przesmażyć. Następnie dodać przecier pomidorowy lub podpieczone i przysmażone pomidory, dodając pół łyżeczki soli i cukru oraz na koniec 2 łyżki oleju, można dodać sera. Na połowę ciasta nałożyć sos pomidorowy, rozsmarowując na cieście, zostawiając brzegi do sklejenia. Następnie rozłożyć boczek i ewentualnie dodatki. Zakryć drugim trójkątem, skleić dalej jak w przepisie na ciasto.

Smacznego ☺
Jolanta Zielińska
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (2)

11-12-2017 10:05:15
godownik
jadlbym!
09-12-2017 16:58:13
eka z małeki
PYCHOTA!!! eka
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
19

paź

do 21-10-2018
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Viva Seniorzy! - targi 50+

20

paź

19:00
Kino w bramie ul. Matejki 46
Trzy oblicza starego Łazarza - film oraz wystawa fotografii

21

paź

Polska * Poznań * Łazarz
Wybory samorządowe
Głosowanie w godz. 7:00-21:00

23

paź

do 25-10-2018
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Pol-Eco System - Międzynarodowe Targi Ochrony Środowiska

24

paź

18:30
Zespół Szkół Muzycznych ul. Głogowska 90
Koncert z okazji 169. urodzin Fryderyka Chopina

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: