Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Nalewka - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Nalewka
10-09-2017 12:29   Janusz Ludwiczak
Wrzesień to czas zbiorów owoców. To również doskonała pora na przygotowanie zapasów zimowych, w tym również nalewki. Od dziewięciu lat w połowie sierpnia na Starym Rynku w ramach Festiwalu Dobrego Smaku odbywa się konkurs na najlepszą nalewkę. Nalewkę można zrobić z wiśni, ale również z malin, śliwek czy także z... truskawek. Przepisami na nalewki pochwalili się z nami nasi wierni Czytelnicy.

Na początek polecamy nalewki autorstwa Magdaleny Wojtas, która przygotowuje nalewki na przykład z truskawek ale i wielu innych owoców.

Każdą nalewkę przygotowuje się podobnie. Owoce zalewam w dużym słoju spirytusem na 3 tygodnie. Po tym czasie zalewam przez gazetę tę nalewkę do butelek. Wodę gotuję z torebką cukru i jak ostygnie wlewamy do słoja z owocami na kolejne 3 tygodnie. Zalewam przez gazę ponownie. Mieszam w dużym garze i rozlewam do butelek. Owoce muszą być zalane, żeby nie wystawały. Natomiast wyjątek stanowi aronia. Ją trzeba zagotować – wyjaśnia Magda Wojtas.

NALEWKA Z ARONII

Składniki:
• 2 kg owoców aronii
• 400 sztuk (ok. 30 dkg) liści wiśni
• 2 kg cukru
• 3 l wody
• 1 opakowanie kwasku cytrynowego
• 1 litr spirytusu.

Przygotowanie:
Umytą aronie i liście wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i wodę, a następnie gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie garnek, gdzie znajduje się nasza nalewka z aronii, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na dobę. Po tym czasie przecedzamy, dodajemy spirytus i kwasek cytrynowy i rozlewamy do butelek. Następnie odkładamy na jakiś czas do piwnicy (im dłużnej nasza nalewka z aronii i wiśni stoi, tym lepsza jest w smaku).

Magda Wojtas


Z kolei Maciej Gładysz przesłał nam przepis na nalewki: agrestową, aroniową, porzeczkową i ziołową, a także jak przygotować: malinówkę, pigwówkę i żurawinówkę.

Agrestowa
Składniki:
• 1 kg dojrzałego agrestu;
• ½ kg cukru;
• ½ litra spiritusu
• można dodać laskę wanilii i kawałek korzenia imbiru (wielkość kciuka).
Przygotowanie:
Agrest myjemy, obieramy z ogonków i szypułek. Wkładamy do słoja i lekko miażdżymy, by owoce popękały. Dodajemy cukier, wanilię, obrany ze skórki imbir i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamykamy i stawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu.
Po dwóch tygodniach cedzimy nalewkę przez sito, a następnie filtrujemy przez gazę . Dodać 0,5 litra wody. Zlewamy do butelek, zamykamy i odstawiamy na pół roku do piwnicy lub w inne ciemne i chłodne miejsce.

Aroniowa:
Składniki:
• 1 kg aronii;
• 120 szt. liści z wiśni;
• 1 kg cukru;
• cukier waniliowy;
• 1 łyżeczka kwasku cytrynowego;
• litr wody;
• ½ litra spiritusu.
Przygotowanie:
Aronię i liście wiśni umyć, wrzucić do garnka i zagotować. Po 10 min. od zagotowania wrzucić cukier, cukier wanilinowy i gotować jeszcze 10 min. Na koniec dodać kwasek cytrynowy i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić, dodać 0,5 l spirytusu, rozlać do butelek. Nalewka im dłużej stoi tym będzie lepsza.

Porzeczkowa:
Składniki:
• 1 kg dojrzałych ale nie przejrzałych owoców czarnej porzeczki;
• 0,5 kg cukru;
• 0.5 l wódki;
• 0,5 l spirytusu.
Przygotowanie:
Umyte i osuszone owoce zasypujemy cukrem. Gdy puszczą nieco soku i cukier się nieco rozpuści dolewamy wódkę i spirytus. Szczelnie zakręcamy. Co jakiś czas mieszamy w celu całkowitego rozpuszczenia cukru nie otwierając słoika. Po około 1-2 miesiącach odcedzamy i przelewamy do butelek. Ostawiamy do leżakowania.

Malinówka:
Składniki:
• maliny-1kg;
• spirytus-0.5l;
• cukier-0,5kg;
Przygotowanie:
Maliny przesypujemy cukrem i umieszczamy w słoiku zakręcamy trzymamy w temperaturze pokojowej 2-3 dni aż puszczą dużo soku. Gdy maliny puszczą sok zalewamy alkoholem i odstawiamy na tydzień. Po tym czasie zlewamy płyn, owoce odciskamy i otrzymany sok łączymy ze zlanym alkoholem, filtrujemy dokładnie przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 miesięcy.

Pigwówka:
Składniki:
• 1 kg pigwowca;
• 1 litr spirytusu;
• 1 kg cukru;
Przygotowanie:
Owoce pigwowca pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jeszcze mniejsze kawałki. Następnie wrzucić do słoja i przesypać cukrem. Trzymać w temperaturze pokojowej 2-3 dni aż puszczą dużo soku i cukier się rozpuści. Gdy pigwowiec puści sok zalać alkoholem i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn, owoce odciskamy i otrzymany sok łączymy ze zlanym alkoholem, przefiltrować i przelać do butelek.

Pigwówka z aromatem waniliowo-pomarańczowo-rumowym
Składniki:
• 1 kg pigwowca;
• ½ litra spirytusu;
• 0,25 litra rumu;
• laska wanilii;
• skórka z jednej pomarańczy;
• 3 goździki;
• 1 kg cukru.
Przygotowanie:
Owoce pigwowca pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jeszcze mniejsze kawałki. Natępnie wrzucić do słoja i przesypać cukrem, dodać przekrojoną laskę wanilii. Trzymać w temperaturze pokojowej 2-3 dni aż puszczą dużo soku i cukier się rozpuści. Gdy pigwowiec puści sok zalać alkoholem, dodać skórę z pomarańczy i goździki i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn, owoce odciskamy i otrzymany sok łączymy ze zlanym alkoholem, przefiltrować i przelać do butelek.

Żurawinowa:
Składniki:
• 1 kg żurawin;
• 500 ml wódki;
• 1 l spirytusu;
• 500 g cukru.
Przygotowanie:
Owoce należy najpierw wymrozić w zamrażalniku przez dwa dni, następnie rozmrozić zmielić lub zmiksować i wraz z cukrem zalać w słoju alkoholem, a następnie odstawić na cztery tygodnie w ciepłe miejsce. Po upływie miesiąca nalew przecedzić, odcisnąć i przefiltrować, a następnie przelać do butelek i odstawić na trzy miesiące do piwnicy.

Ziołowa:
Składniki:
• mięta pęczek;
• melisa pęczek;
• anyż 2 szt.;
• kolendry 2 łyzki;
• wanilia 1 szt. ;
• cukier 1 - 2 szklanki;
• spirytus ½ litra.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełożyć do słoja i zalać spirytusem. Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 3 - 4 dni. Od czasu do czasu wstrząsnąć słojem.
Po 4 dniach zagotować cukier z 0,5 litra wody (gotować około 15 minut). Przestudzony syrop wlać do słoja z ziołami i alkoholem. Ponownie zakręcić i odstawić. Po tygodniu przecedzić nalewkę przez bibułkę lub papierowy filtr, przelać do butelki. Nalewka gotowa.

Maciej Gładysz


Nasi Czytelnicy – Magda Wojtas i Maciej Gładysz za przesłany przepis otrzymują zaproszenie na koncert "La La Land", podczas którego będzie można usłyszeć unikalne, oryginalne wokale Emmy Stone, Ryana Goslinga i Johna Legenda ze ścieżki dźwiękowej filmu, połączone z muzyką na żywo.

Nagrody w konkursie ufundował organizator koncertu, Sollus Entertainment


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
20

kwi

11:00
Młodzieżowy Dom Kultury nr 3 ul. Jarochowskiego 1
Konkurs Piosenki Przedszkolnej

21

kwi

Poznań * Łazarz
Wybory samorządowe - II tura
w godz. 7:00-21:00

22

kwi

Komisariat Policji Poznań-Grunwald ul. Rycerska 2
Znakowanie rowerów
w godz. 12:00-18:00

23

kwi

do 25-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Międzynarodowe Targi Energetyki
"GreenPower" - Międzynarodowe Targi Energii Odnawialnej
"Instalacje" - Międzynarodowe Targi Instalacyjne
"Sawo" - Międzynarodowe Targi Ochrony Pracy, Pożarn

12

maj

Łazarz
Wybory osiedlowe - wybory do Rady Osiedla Św. Łazarz
w godz. 7:00-21:00

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: