Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Chałka - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Chałka
13-08-2017 11:32   Janusz Ludwiczak
Na śniadanie najlepiej smakuje świeżo upieczone pieczywo. Można zrobić je również samemu. W kolejnym naszym "Kąciku kulinarnym" podajemy przepisy na chałkę.

CHAŁKA

Składniki:
• 1 torebka (7g) suszonych drożdży;
• 415 ml letniej wody;
• 3 duże jajka;
• 150 ml płynnego miodu;
• 1 łyżeczka soli;
• 75 ml roztopionego masła;
• 3 czubate łyżeczki cynamonu;
• 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej;
• 800 g mąki pszennej i garść do posypania;
• masło lub oliwa do natłuszczenia;
• 1 łyżeczka maku lub sezamu do posypania.

Przygotowanie: Wsyp drożdże do 50 ml letniej wody, mieszaj aż się rozpuszczą i odstaw na bok.

Umieść w dużej misce 2 jajka, miód, resztę wody, sól i masło i ubijaj, aż składniki się połączą. Wmieszaj do masy jajecznej cynamon i gałkę muszkatołową, wlej rozpuszczone drożdże i wsyp mąkę. Drewnianą łyżką połącz mąkę z płynem, a następnie rękami wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz gładką kulę. Przykryj miskę czystą ścierką i odstaw ciasto do wyrośnięcia mniej więcej 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Lekko natłuść dużą blachę masłem lub olejem albo wyłóż ją natłuszczonym papierem do pieczenia. Podziel ciasto na 2 równe części. Posyp blat mąką, podziel 1 porcję ciasta na 3 równe części i uformuj z nich długie sznury. Zlep je z jednej strony, zapleć warkocz ciasta i starannie zlep końcówki z drugiej strony. Powtórz operację drugą porcją ciasta. Ostrożnie przełóż chałki na blachę (tu właśnie przydaje się mąka, którą posypałeś blat) i odstaw na 45 minut, żeby odpoczęły.

Około 20 minut przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 200°C.

Rozlej pozostałe jajko do miseczki i posmaruj nim chałki. Posyp je makiem lub sezamem i piecz przez 25-30 minut, aż się zarumienią. Wyjmij je z piekarnika i wystudź. Smacznego!


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
03

gru

19:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
"Omnifagus" - spotkanie autorskie z Rafałem Nawrockim
Wstęp wolny

05

gru

do 08-12-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Cavaliada" - Międzynarodowe Zawody Jeździeckie

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
Koncert zespołu "TON"

07

gru

11:00
Łazarz
"Ulice Poznania - Grunwaldzka"
- wycieczka z przewodnikami z Grupy PoPoznaniu
zbiórka pod pomnikiem Tadeusza Kościuszki

14:00
Łazarz
"Ulice Poznania - Grunwaldzka"
- wycieczka z przewodnikami z Grupy PoPoznaniu
zbiórka pod pomnikiem Tadeusza Kościuszki

[ wszystkie ]

Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: