Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Sernik z sokiem cytrynowym na ciasteczkowym spodzie – zwycięski przepis Festiwalu Sernika - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Sernik z sokiem cytrynowym na ciasteczkowym spodzie – zwycięski przepis Festiwalu Sernika
17-06-2017 21:07   Janusz Ludwiczak
W pierwszą niedzielę czerwca z okazji 28. Dni Łazarza odbył się Festiwal Sernika, podczas którego mieszkańcy wybierali najlepsze ciasto, którego głównym składnikiem jest twaróg. Tydzień temu prezentowaliśmy przepis na najlepszy sernik, który przygotowała Malwina Janas, prowadząca blog "Ja serniczę". Okazuje się, że do konkursu zgłosili się również mężczyźni. W naszym "kąciku kulinarnym" podajemy przepis na sernik z sokiem cytrynowym na ciasteczkowym spodzie autorstwa Waldka Rapiora, który zdobył trzecie miejsce na Festiwalu Sernika.

Festiwal Sernika odbył się w Zielone Świątki w ramach projektu Sąsiedzi II, który zorganizowała Otwarta Strefa Kultury "Włącz Łazarz". Wydarzenie to zostało zorganizowane w ramach 28. Dni Łazarza. Więcej w artykule: Festiwal Sernika.

Decyzją jury trzecie miejsce zdobył Waldek Rapior. Jak widać do Festiwalu Sernika zgłosili się również mężczyźni.

Zdarza mi się piec ciasta od czasu do czasu. Sernik nazwałem swoim imieniem. Przepis na sernik jest bardzo prosty: biały ser, kwaśna śmietana 18%, trochę soku z cytryny, cukier puder, cukier wanilinowy i ciastka na spód – powiedział Waldek Rapior.

SERNIK Z SOKIEM CYTRYNOWYM NA CIASTECZKOWYM SPODZIE

Składniki - spód:
• 15-20 dag ciastek owsianych;
• 10 dag masła.

Masa serowa:
• 75 dag twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie (lub serka kremowego);
• 18 dag cukru pudru;
• 4 jajka;
• 2 łyżeczki cukru wanilinowego;
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej;
• ½ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%;
• 3 łyżeczki soku z cytryny.

Polewa:
• 20 dag gęstej, kwaśnej śmietany 18%;
• 1,5 łyżki cukru pudru;
• 1,5 łyżeczki cukru waniliowego;
• 3 łyżki soku z cytryny (lub troszkę mniej wg własnego smaku).

Przygotowanie:
Spód blachy wykładamy zmiksowanymi ciastkami z masłem, wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową: ser mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, cukier wanilinowy i resztę składników. Miksujemy blenderem. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Masę wlewamy na blachę i wkładamy do piekarnika na 70-80 min. Przygotowujemy polewę - miksujemy wszystkie składniki i nakładamy łyżką na ciepły sernik - niech leży z polewą 10 min. w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku. Następnie wyciągamy i chłodzimy (na Festiwalu Sernika był podawany na ciepło, więc i na ciepło da się zjeść ze smakiem :-)

Smacznego!


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
04

kwi

do 07-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Motor Show" - targi motoryzacyjne
TTM - Targi Techniki Motoryzacyjnej

07

kwi

Poznań * Łazarz
Wybory samorządowe

12

kwi

do 14-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Run Expo" - targi sportowe: bieg | aktywność | motywacja

14

kwi

Poznań * Łazarz
16. Poznań Półmaraton

20

kwi

11:00
Młodzieżowy Dom Kultury nr 3 ul. Jarochowskiego 1
Konkurs Piosenki Przedszkolnej

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: