Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Sernik śmietankowy z truskawkami na kakaowym spodzie – zwycięski przepis Festiwalu Sernika - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Sernik śmietankowy z truskawkami na kakaowym spodzie – zwycięski przepis Festiwalu Sernika
10-06-2017 20:39   Janusz Ludwiczak
W ubiegłą niedzielę z okazji 28. Dni Łazarza odbył się Festiwal Sernika, podczas którego mieszkańcy wybierali najlepsze ciasto, którego głównym składnikiem jest twaróg. Decyzją jury najlepszy sernik przygotowała Malwina Janas, która prowadzi blog "Ja serniczę". W naszym "kąciku kulinarnym" podajemy zwycięski przepis.

Festiwal Sernika odbył się w Zielone Świątki w ramach projektu Sąsiedzi II, który zorganizowała Otwarta Strefa Kultury "Włącz Łazarz". Wydarzenie to zostało zorganizowane w ramach 28. Dni Łazarza. Więcej w artykule: Festiwal Sernika.

Decyzją jury najlepszy sernik przygotowała Malwina Janas, która prowadzi blog "Ja serniczę".

Odkąd pamiętam w moim domu na różne uroczystości piekło się sernik. Babcia krzątała się po kuchni dbając o proporcje, a dziadek dzielnie wykonywał najtrudniejsze prace: mielił ser w maszynce do mięsa, a później siadał z kamienną misą i kulą kręcił sernik. Zawsze ochoczo towarzyszyłam im w procesie tworzenia ciasta, przy okazji podjadając. Różne pyszności piekła też zawsze moja mama – wyjaśnia Malwina Janas.

Tak było kiedyś. A potem nadszedł czas, kiedy założyłam swój dom (przypadkowo lub nie) z pewnym sernikożercą i sama zabrałam się za pieczenie sernika. Pamiętam, że pierwszy mój wypiek, po konsultacjach z babcią, zniknął w oka mgnieniu. Przy moim kolejnym serniku babcia stwierdziła, że ona już nie będzie piekła, bo mój sernik jest lepszy - czy może być większy komplement
Również zachwyty innych sernikożerców zachęciły mnie do eksperymentowania z różnymi rodzajami serników, a także do pieczenia innych ciast i ciasteczek. W końcu zrodził się też pomysł dzielenia się tymi smakowitościami z innymi
– dodaje autorka bloga "Ja serniczę".

SERNIK ŚMIETANKOWY Z TRUSKAWKAMI NA KAKAOWYM SPODZIE

Składniki (na tortownicę 24 cm)

Kakaowy spód:
• 125 g mąki;
• 2 łyżki kakao;
• 60 g cukru pudru;
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
• 80 g zimnego masła;
• 3 łyżki zimnej wody.

Masa serowa:
• 500g twarogu sernikowego;
• 250 g serka mascarpone;
• 1/3 szklanki drobnego cukru;
• 1 budyń śmietankowy;
• 1 cukier wanilinowy;
• 100 g białej czekolady;
• 2 łyżki mleka;
• 1 jajko;
• dwie garście truskawek.

Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki masło. Wszystko mieszać ręką i ugniatać, aż ciasto zacznie się zlepiać. Ostatecznie z ciasta ma powstać kula, więc można dodać do 3 łyżek zimnej wody, jeżeli ciasto się nie klei. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając papier na zewnątrz pod obręczą. Spód tortownicy wylepić ciastem i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:
Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone, wsypać cukier, budyń, cukier wanilinowy i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
W garnuszku na małym ogniu roztopić czekoladę w dwóch łyżkach mleka. Dobrze rozmieszaną czekoladową masę wlać do masy serowej i zmiksować. Dodać jajko i znów krótko zmiksować.
Garść truskawek zblendować i dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami gotowej masy serowej.
Masę serową wyłożyć na spód, a na środek masy wylać masę serowo-truskawkową, którą można delikatnie przemieszać tworząc np. kształt truskawki. Piec ok. 40 minut do ścięcia się masy.

Po wystudzeniu sernika drugą garść truskawek ułożyć dekoracyjnie na gotowe ciasto.

Smacznego!


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Fot: Andrzej Radwański (2,3,4), Ja Serniczę (1,5,6)

ZOBACZ TAKŻE: Festiwal Sernika

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
20

wrz

do 22-09-2018
Międzynarodowe Targi Poznańskie
CEDE - Środkowoeuropejska Wystawa Produktów Stomatologicznych

21

wrz

16:30
Ogród Łazarz, ul. Potockiej 39/41 (między blokami)
Piknik sąsiedzki na zakończenie lata . W programie: animacje dla dzieci "Skarb Piratów", występ zespołu muzycznego oraz wieeelkie grillowanie.

22

wrz

10:30
Inkubator Kultury Pireus ul. Głogowska 35
"W harmonii z naturą - początki tańca Hula" - hawajskie spotkania na Łazarzu

Kościół Ewangelicko-Augsburski Łaski Bożej ul. Obozowa 5 (przy Rondzie Jeziorańskiego)
Noc świątyń
Religijne Towarzystwo Przyjaciół - Kwakrzy
w godz. 17:45-19:15

Kościół Prawosławny - Cerkiew św. Mikołaja ul. Marcelińska 20
Noc świątyń
w godz. 18:00-20:00

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: