Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Ciasto jabłkowo-orzechowe "NIEBO" - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Ciasto jabłkowo-orzechowe "NIEBO"
18-03-2017 20:55   Janusz Ludwiczak
W 17 odcinku naszego cyklu "Kącik kulinarny" przepis naszej Czytelniczki, Róży Jandy na ciastko jabłkowo-orzechowe "NIEBO".

Składniki na ciasto::
• 30 dkg mąki;
• 20 dkg masła lub margaryny;
• ½ szklanki cukru pudru;
• 3 żółtka;
• 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
• aromat waniliowy.

Składniki na masę jabłkową:
• 75 dkg jabłek;
• 35 dkg cukru kryształu;
• 2 łyżeczki soku cytrynowego;
• 1 łyżka cynamonu.

Składniki na krem orzechowy:
• 25 dkg orzechów mielonych;
• 1 szklankę mleka;
• 25 dkg masła;
• 20 dkg cukru pudru;
• 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa;
• polewa czekoladowa i kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji.

Sposób przygotowania:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, zrobić kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Włączyć piekarnik na 180 stopni.

Przygotować masę jabłkową. Cienko obrać jabłka a następnie drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka (najlepiej z grubym dnem) i dusić na niewielkim ogniu co chwilę mieszając by się nie przypaliły. Po kilku minutach skropić sokiem z cytryny.Gdy całkiem zmiękną wsypać cukier i cynamon i wymieszać. Jeszcze chwilę dusić .Zestawić z ognia , wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać i odstawić.

Wyjąć ciasto z lodówki i przekroić na dwie części. Kolejno rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm. Ułożyć na blasze 25 x35 cm i kolejno upiec a najlepiej jeśli można to od razu na 2 blachach tej samej wielkości około 25-30 min. na jasno złoty kolor.

Przygotować krem orzechowy. Zmielone orzechy wsypać do miski i mieszając zalać szklanką świeżo zagotowanego mleka i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać i odstawić by orzechy wchłonęły mleko a powstała masa wystygła. W osobnym naczyniu dobrze utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie do maślanej masy porcjami dodawać wystudzoną masę orzechową i ucierać aż powstanie gładki krem. Oczywiście można wykorzystać mikser.

Teraz na ostudzony jeden placek wykładamy jeszcze ciepłą a nawet gorącą masę jabłeczną na to delikatnie żeby nie połamać drugi placek i lekko docisnąć. Na wierzchu drugiego placka wyłożyć krem orzechowy i szerokim nożem wyrównać powierzchnię. Wstawić ciasto do lodówki żeby zastygło.

Tymczasem przygotować polewę czekoladową. Wyjąć wystudzone ciasto z lodówki, polać przestudzoną polewą i udekorować połówkami lub grubo zmielonymi orzechami. Smacznego!!!

Róża Jandy


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
04

kwi

do 07-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Motor Show" - targi motoryzacyjne
TTM - Targi Techniki Motoryzacyjnej

07

kwi

Poznań * Łazarz
Wybory samorządowe

12

kwi

do 14-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Run Expo" - targi sportowe: bieg | aktywność | motywacja

14

kwi

Poznań * Łazarz
16. Poznań Półmaraton

20

kwi

11:00
Młodzieżowy Dom Kultury nr 3 ul. Jarochowskiego 1
Konkurs Piosenki Przedszkolnej

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: