Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Sałatka "leśna polana" - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Sałatka "leśna polana"
26-02-2017 12:56   Janusz Ludwiczak
Tym razem w naszym "Kąciku kulinarnym" przepis naszej Czytelniczki, Róży Jandy na sałatkę leśna polana.

SAŁATKA LEŚNA POLANA

Składniki:
• 1 duży słoik marynowanych pieczarek;
• 3 jajka;
• 3 ogórki konserwowe;
• 3 ziemniaki;
• 2 średnie marchewki;
• 100 g żółtego sera;
• 2 piersi z kurczaka około 300 gram;
• olej do smażenia;
• sól;
• pieprz czarny;
• słodka papryka;
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku;
• 5-6 łyżek majonezu;
• 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%

Sposób przygotowania:
Pieczarki odsączamy z zalewy. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Marchewkę ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piersi oczyścić, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i papryką i podsmażyć na oleju i ostudzić.
Majonez wymieszać z śmietaną.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć całą folią spożywczą (dno i boki).

Układać kolejne warstwy:
• pieczarki kapeluszami do dołu,
• natka pietruszki lub szczypiorku,
• marchewka,
• oprószyć solą i pieprzem,
• posmarować cienko majonezem,
• ziemniaki,
• posmarować majonezem,
• kurczak,
• posmarować majonezem,
• oprószyć solą i pieprzem,
• ogórki,
• posmarować majonezem,
• jajka,
• oprószyć solą i pieprzem,
• posmarować majonezem,
• żółty ser.

Wierzch przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Zdjąć folię, przyłożyć płaski talerz i odwrócić do góry dnem.
Delikatnie odpiąć obręcz tortownicy i zdjąć folię. Smacznego.

Róża Jandy


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (0)

Aktualności
Niezapominajka
20

lis

do 23-11-2019
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi branży kamieniarskiej "Stone"
Targi branży szklarskiej "Glass"

22

lis

17:30
Młodzieżowy Dom Kultury nr 3 ul. Jarochowskiego 1
"Jesienne warsztaty plastyczne z okazji Dnia Kredki" - dla dzieci szkolnych

27

lis

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
"Przez żołądek do kultury: Turcja" - spotkanie międzykulturowe, realizowane przez wolontariuszy, obcokrajowców mieszkających w Poznaniu

28

lis

17:00
XXXVIII Liceum Ogólnokształcące z oddziałami terapeutycznymi im. Jana Pawła II Gimnazjum nr 51 ul. Potockiej 38
Konsultacje społeczne ws. przebudowy ulicy Kolejowej
► więcej szczegółów

29

lis

do 01-12-2019
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Cavaliada - Targi Sprzętu i Akcesoriów Jeździeckich
Festiwal Sztuki i Przedmiotów Artystycznych

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: