Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Ciasto szpinakowe z truskawkami - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Ciasto szpinakowe z truskawkami
28-07-2018 17:53   Janusz Ludwiczak
Połączenie szpinaku i truskawek? Tak, jest to możliwe. Przekonuje nas o tym nasza Czytelniczka, Róża Jandy, która przesłała przepis do naszego "Kącika kulinarnego" na ciasto szpinakowe z truskawkami.

CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI

Składniki na ciasto szpinakowe:
• 260 g mąki orkiszowej lub pszennej,
• 130 g świeżego szpinaku,
• 170 g cukru,
• 5 jajek (białka oddzielone od żółtek),
• 150 ml oleju,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:
Szpinak umieszczamy w naczyniu robota kuchennego, dodajemy olej i miksujemy na papkę.
Białka miksujemy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy szpinak z olejem i miksujemy do połączenia się z masą jajeczną. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 35 min. w 160°C, bez termoobiegu.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie ścinamy wierzch ciasta i kruszymy np. do miseczki.

Składniki na piankę truskawkowo-śmietankową:
• 450 g truskawek,
• 150 ml wody,
• 400 ml śmietanki kremówki 30%,
• 1 galaretka truskawkowa,
• 2 łyżeczki cukru pudru.

Przygotowanie:
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do garnka, dodajemy wodę i podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy je z ognia, miksujemy blenderem na mus, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia się. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia (nie dopuszczamy, aby mus stężał).
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do schłodzonego musu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie miksujemy na jednolitą masę. Gotową piankę równomiernie wykładamy na ciasto szpinakowe. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Dodatkowo:
• ok. 300-350 g świeżych truskawek,
• 1 galaretka truskawkowa,
• 500 ml gorącej wody.

Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki przekrawamy wzdłuż. Układamy je na stężałej piance i polewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na stężałą galaretkę posypujemy okruchy.

Smacznego
Róża Jandy


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (1)

01-08-2018 07:13:51
ania
Pani Różo, wierze pani na slowo, ze jest smaczne :) nie mam daru do pieczenia/cukiernictwa. Podziwiam ludzi, ktorzy potrafia robic takie polaczenia skladnikow !:)
Aktualności
Niezapominajka
22

sie

21:30
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Zimna wojna" - plenerowe kino letnie
wstęp wolny

23

sie

do 24-08-2019
Zajezdnia tramwajowa MPK ul. Głogowska 131/133
Akcja honorowego poboru krwi
w godz. 8:00-13:00

do 24-08-2019
Palmiarnia Park Wilsona
Noc w Palmiarni - w godz. 20:00-2:00
Koncert na misach tybetańskich i gongu: 21:00, 21:45, 22:30, 23:15

25

sie

Park Wilsona
XIII Światowe Spotkania z Kulturą Romską

27

sie

do 28-08-2019
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi mody - jesień/zima 2019/2020

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: