Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Pieróg łazarski - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Pieróg łazarski
27-05-2018 09:47   Janusz Ludwiczak
Trwają 29. Dni Łazarza. To największe i najstarsze święto dzielnicowe, organizowane od 1987 roku. Z tej okazji przypominamy przepis na pieróg łazarski.
– Łazarz miał i ma swoją kuchnię, ale wiele przepisów popadło w zapomnienie – mówi Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody", która podzieliła się z nami przepisem na pieróg łazarski.

Pięć lat temu, podczas 24. Dni Łazarza ogłoszono konkurs na "najlepsze danie łazarskie"., którym zostały ślepe ryby. Przez miesiąc mieszkańcy nie tylko Łazarza, ale całej Wielkopolski mogli przesyłać przepisy kuchni domowej.

– Chcieliśmy poznać tradycje kulinarne Łazarza, zobaczyć jak to współcześnie wygląda - czy dominuje kuchnia wielkopolska czy nowe pojawiły się nowe wpływy. Chcemy zaznajomić się z lokalną społecznością, mamy restaurację na Łazarzu i chcielibyśmy dobrze żyć z sąsiadami i być z nimi blisko. Można nadsyłać przepisy zarówno na dania obiadowe, ale również na deser – mówiła wtedy Barbara Frąckowiak z Restauracji "Monidło".

Do konkursu zgłoszono również pyzy drożdżowe, sztufadę wołową i kapustę faszerowaną. Za każdy przedstawiony przepis konkursowy Restauracja "Monidło", która była organizatorem plebiscytu stawiała gratisową kawę. "Najlepsze łazarskie danie" ogłoszone zostanie podczas "Festynu Łazarskiego". Zwycięzcy otrzymali zaproszenie na rodzinny obiad dla 4 osób, a autorskie znalazło się w letniej karcie menu.

Jednak z Łazarzem jest związana potrawa, która ma wieloletnią i dłuższą tradycję.

– Łazarz miał i ma swoją kuchnię, ale wiele przepisów popadło w zapomnienie. Jednym z przykładów jest pieróg łazarski. Jest to kapusta podsmażana z pomidorami i boczkiem zawinięta w ciasto – wyjaśnia Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności Kulinarne Przygody.

PIERÓG ŁAZARSKI

Składniki na ciasto:
• 300 gram mąki;
• mąka typu 450;
• ¾ kubka letniej wody;
• 1/3 kostki świeżych drożdży;
• 3 łyżki stołowe oleju;
• 1 łyżeczka cukru;
• 1 łyżeczka soli.

Składniki na nadzienie:
• 1,5 kg białej zasmażanej kapusty;
• 100 g wędzonego boczku;
• 50 ml oleju;
• smalec;
• przecier pomidorowy lub pomidory;
• sól, pieprz i cukier.

Sposób przygotowania:
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać sól i cukier oraz olej. Gdy wszystko się dokładnie rozpuści dodaj całą mąkę i wymieszaj. Gdy mąka wchłonie całą wodę wyrabiaj ciasto ręką. Uformuj kulę i pozostaw w misce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na stolnicy. Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę wysmarowaną olejem. Gdy ciasto znajdzie się na blasze nałóż na połowę o kształcie trójkąta, zakryj pozostałym trójkątem i sklej. Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem. Piecz w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut.

Nadzienie: Zasmażyć kapustę białą, dusić. Posypać solą i pieprzem. Można podpiec w piekarniku z 200°C przez kilka minut. Boczek pokroić w słupki i lekko przesmażyć. Następnie dodać przecier pomidorowy lub podpieczone i przysmażone pomidory, dodając pół łyżeczki soli i cukru oraz na koniec 2 łyżki oleju, można dodać sera. Na połowę ciasta nałożyć sos pomidorowy, rozsmarowując na cieście, zostawiając brzegi do sklejenia. Następnie rozłożyć boczek i ewentualnie dodatki. Zakryć drugim trójkątem, skleić dalej jak w przepisie na ciasto.

Smacznego ☺
Jolanta Zielińska
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Nick: (max. 40znaków)

Treść komentarza (maksymalnie 1500 znaków):

Pozostało znaków: 1500

Wpisz kod z obrazka: (cyfry i litery a-f)

REGULAMIN:
Publikowane komentarze odzwierciedlają osobiste poglądy ich autorów, którzy ponoszą wyłączną odpowiedzialność za ich treść. Wpisy naruszające polskie prawo, dobra innych osób, zawierające słowa powszechnie uznane za wulgarne oraz nie związane bezpośrednio z komentowanym tekstem będą kasowane. Niedopuszczalne jest również zamieszczanie w treści komentarzy linków do innych stron internetowych, reklam oraz danych osobowych i adresowych osób prywatnych i firm. Komentarze ukazują się na stronie po akceptacji przez moderatora, co nie zwalnia ich autorów od odpowiedzialności za wygłaszane treści.
Aktualności
Niezapominajka
21

cze

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
Uroczystość zakończenia sezonu kulturalno-oświatowego 2017/2018 na Łazarzu

22

cze

17:30
Młodzieżowy Dom Kultury nr 3 ul. Jarochowskiego 1
"Powitanie lata" - dyskoteka Samorządu Wychowanków MDK3

do 23-06-2018
20:00
Palmiarnia Park Wilsona
Noc w Palmiarni
w godz. 20:00-2:00

23

cze

Park Kasprowicza (przed halą Arena)
Festyn Charytatywny "Niebiescy Dzieciom"
w godz. 13:00-17:30

29

cze

do 30-06-2018
Zajezdnia tramwajowa MPK ul. Głogowska 131/133
Akcja honorowego poboru krwi
godz. 8:00-13:00

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: