Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

"Kopciuszek" - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
"Kopciuszek"
13-05-2018 01:27   Janusz Ludwiczak
W 55. odcinku naszego cyklu "Kącik kulinarny" podajemy przepis na ciasto, które nosi nazwę "Kopciuszek", jaki otrzymaliśmy od naszej Czytelniczki p. Róży Jandy.

KOPCIUSZEK

Biszkopt jasny – składniki:
• 40 g mąki orkiszowej lub pszennej;
• 50 g mąki ziemniaczanej;
• 3 jajka (białka oddzielone od żółtek);
• 100 g cukru.
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka za każdym razem miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w temp. 170°C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt z makiem – składniki:
• 40 g mąki orkiszowej lub pszennej;
• 50 g mąki ziemniaczanej;
• 3 jajka (białka oddzielone od żółtek);
• 100 g cukru;
• 70 g suszonego maku.
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka za każdym razem miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mak oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w temp. 170°C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masa budyniowa – składniki:
• pół litra mleka;
• 4 łyżki cukru;
• 2 budynie waniliowe bez cukru;
• 200 g miękkiego masła
Przygotowanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części mleka (200 ml) mieszkamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i mieszkamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy z wystudzonym budyniem na gładką masę (aby masa się nie zważyła budyń powinien mieć taką samą temperaturę jak masła).

Masa śmietankowa – składniki:
• 500 ml śmietanki kremówki;
• 1 czerwona galaretka (np. truskawkowa);
• ok. 70 ml gorącej wody;
• 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Galeretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.

Dekoracja:
• herbatniki;
• ok. 15 ml alkoholu (np. rumu, wódki);
• polewa czekoladowa.
Wykonanie ciasta:
Na biszkopt jasny wykładamy równomiernie masę śmietankową. Przykrywamy biszkoptem z makiem. Na biszkopt z makiem wykładamy masę budyniową, którą przykrywamy nasączonymi herbatnikami. Całość polewamy polewą czekoladową.

Smacznego ☺

Róża Jandy


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (1)

13-05-2018 11:00:10
ania
Mniam mniam :)

Dodaj swój komentarz

Nick: (max. 40znaków)

Treść komentarza (maksymalnie 1500 znaków):

Pozostało znaków: 1500

Wpisz kod z obrazka: (cyfry i litery a-f)

REGULAMIN:
Publikowane komentarze odzwierciedlają osobiste poglądy ich autorów, którzy ponoszą wyłączną odpowiedzialność za ich treść. Wpisy naruszające polskie prawo, dobra innych osób, zawierające słowa powszechnie uznane za wulgarne oraz nie związane bezpośrednio z komentowanym tekstem będą kasowane. Niedopuszczalne jest również zamieszczanie w treści komentarzy linków do innych stron internetowych, reklam oraz danych osobowych i adresowych osób prywatnych i firm. Komentarze ukazują się na stronie po akceptacji przez moderatora, co nie zwalnia ich autorów od odpowiedzialności za wygłaszane treści.
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
16

lip

16:00
Ogród Łazarz, ul. Potockiej 39/41 (między blokami)
Warsztaty kulinarne dla dzieci w ramach akcji "Lato w Ogrodzie Łazarz"

19

lip

17:30
Zespół Szkół Gimnazjalno-Licealnych ul. Wyspiańskiego 27
XXXLVI sesja (zwyczajna) Rady Osiedla Św. Łazarz
► porządek obrad

20:30
Kino w bramie ul. Matejki 46
"Obywatelka Jane. Walka o miasto" - film dokumentalny

21:00
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Dzikie historie" - plenerowe kino letnie na Targach
wstęp wolny

20

lip

do 21-07-2018
Palmiarnia Park Wilsona
Noc w Palmiarni
w godz. 20:00-2:00

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: