Faworki, czyli chrust
06-01-2018 13:43   Janusz Ludwiczak
Rozpoczął się karnawał. W kolejnym odcinku naszego cyklu "Kącik kulinarny" przedstawiamy przepis na faworki, zwane też chruścikami lub chrustem, który przesłała Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne przygody".

FAWORKI / chruściki (chrust)

Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej (typ 405 lub 450);
• 4 żółtka;
• łyżka spirytusu lub octu;
• łyżeczka cukru pudru (do ciasta);
• pół łyżeczki soli;
• 5 łyżek kwaśnej śmietany;
• olej do smażenia;
• cukier puder do posypania chrustu.

Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieć wszystko na jednolitą masę i wyjmij na stolnicę. Zagniataj i „zbijaj” ciasto wałkiem.

„Zbijanie” polega na energicznym rozbijaniu ciasta wałkiem, ponowne zagniatanie i znowu rozbijanie. Ma to zapewnić, że ciasto będzie odpowiednio sprężyste, a po usmażeniu chrupiące. Gdy ciasto uznasz za odpowiednio jednolite i sprężyste bardzo cienko je rozwałkuj (najlepiej podziel na mniejsze części i wałkuj mniejsze porcje). Ważne by nie posypywać blatu i ciasta zbyt dużą ilością mąki.

Po rozwałkowaniu ciasto pokrój najpierw na paski szerokości 4-5 cm, następnie podziel na prostokąty lub równoległoboki długości ok. 10 cm. Każdy kawałek natnij po środku i przez to nacięcie przeciągnij jeden koniec.

Chrust smaż na głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor. Z patelni wyciągaj łyżką cedzakową i odsącz ciastka na ręczniku papierowym. Gotowe „chruściki” posyp cukrem pudrem.

Wiele podobnych przepisów można znaleźć w książce "Z Retro do Modern" Jolanty Zielińskiej.

Jolanta Zielińska
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (1)

06-01-2018 17:37:50
eka z małeki
-pychota!!!od dziecka tym się zajadałem-teraz mniej bo moim nie chce się tego robić,a ja jestem ślepowaty i sam nie dam rady,ale smak niezapomniany!!!Jeszcze robiliśmy takie ciasteczka-maczało się foremkę(różne)w cieście i do głębokiego oleju,jak odeszły to cukier puder i..... eka

Dodaj swój komentarz

Nick: (max. 40znaków)

Treść komentarza:

Wpisz kod z obrazka: (cyfry i litery a-f)

REGULAMIN:
Publikowane komentarze odzwierciedlają osobiste poglądy ich autorów, którzy ponoszą wyłączną odpowiedzialność za ich treść. Wpisy naruszające polskie prawo, dobra innych osób, zawierające słowa powszechnie uznane za wulgarne oraz nie związane bezpośrednio z komentowanym tekstem będą kasowane. Niedopuszczalne jest również zamieszczanie w treści komentarzy linków do innych stron internetowych, reklam oraz danych osobowych i adresowych osób prywatnych i firm. Komentarze ukazują się na stronie po akceptacji przez moderatora, co nie zwalnia ich autorów od odpowiedzialności za wygłaszane treści.
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
23

sty

19:00
Scena Robocza - centrum teatów niezależnych ul. Grunwaldzka 22 (wejście od Matejki) (budynek dawnego Kina Olimpia)
"Rodzina" - spektakl teatru Circus Ferus

27

sty

18:00
Kościół Prawosławny - Cerkiew św. Mikołaja ul. Marcelińska 20
Nabożeństwo z okazji Tygodnia Modlitw o Jedność Chrześcijan
Kazanie: ks. Tomasz Siuda, kościół rzymskokatolicki

28

sty

Międzynarodowe Targi Poznańskie
Babi Targ

17:00
Międzynarodowe Targi Poznańskie
007 James Bond Live! - koncert

30

sty

do 02-02-2018
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Budma - Międzynarodowe Targi Budownictwa
Intermasz - Międzynarodowe Targi Maszyn Budowlanych, Pojazdów i Sprzętu Specjalistycznego
Ifratec - Międzynarodowe Targi Technologii i Materiałów dla

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: