Tarte Tatin, czyli "odwrócona" tarta
27-08-2017 12:24   Janusz Ludwiczak
W 33. odcinku naszego cyklu "Kącik kulinarny" podajemy przepis na Tarte Tatin, czyli odwróconą tartę", którym podzieliła się z nami Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".

Tarte Tatin to odwrócona, francuska tarta w klasycznej wersji z jabłkami. Karmelizowane jabłka zapiekane są pod ciastem kruchym, a po upieczeniu ciasto odwraca się tak, że jabłka znajdują się na górze. Tartę można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Tarte Tatin piecze się w piekarniku w specjalnej formie, która powinna mieć średnicę ok. 26 cm – wyjaśnia Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".

TARTE TATIN

Składniki na ciasto kruche:
• 200g mąki pszennej;
• 100g masła;
• 50g cukru pudru;
• 1 jajko + 1 żółtko;
• 1 łyżka śmietanki.

Dodatkowo:
• 7-8 jabłek średniej wielkości* (można użyć gruszek);
• 1 łyżka soku z cytryny;
• 50ml wody;
• 100g cukru.

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, pokroić w szesnastki i wyciąć gniazda nasienne.
Do dużej patelni wlać wodę i dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje na złoty kolor. Dodać jabłka i smażyć, aż sok z jabłek wyparuje, jabłka będą pół-miękkie i obtoczą się w karmelu.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Jabłka przełożyć do okrągłej formy żaroodpornej wysmarowanej masłem.
Ciasto kruche wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanym mąką blacie by było większe od formy. Ciasto ułożyć na chłodnych lub lekko ciepłych jabłkach. Brzeg ciasta wcisnąć pomiędzy formę a jabłka i ponakłuwać widelcem.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. Po upieczeniu oddzielić od razu nożykiem ciasto od formy.
Na formie ułożyć paterę (lub duży talerz) i zdecydowanym ruchem odwrócić na nią ciasto. (Uwaga, aby się nie poparzyć). Podawać najlepiej na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Jolanta Zielińska
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
22

lut

do 24-02-2018
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Gardenia - Międzynarodowe Targi Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Specjal Days - Targi Produktów Świątecznych i Okazjonalnych
Sport Invest - Targi Branży Sportowej i Rekreacyjnej

02

mar

18:00
Kościół Ewangelicko-Augsburski Łaski Bożej ul. Obozowa 5 (przy Rondzie Jeziorańskiego)
Światowy Dzień Modlitwy - nabożeństwo ekumeniczne

04

mar

10:00
Jednostka Ratowniczo - Gaśnicza Nr 2 ul. Grunwaldzka 16a
Otwarte Strażnice - zwiedzanie Jednostki Ratowniczo-Gaśnicznej nr 2

06

mar

do 09-03-2018
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi mebli arena Design
Home Decor - Targi Wnętrz

15

mar

do 17-03-2018
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Salmed - Międzynarodowe Targi Sprzętu i Wyposażenia Medycznego
Poznański Salon Optyczny

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: