Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Tarte Tatin, czyli "odwrócona" tarta - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Tarte Tatin, czyli "odwrócona" tarta
27-08-2017 12:24   Janusz Ludwiczak
W 33. odcinku naszego cyklu "Kącik kulinarny" podajemy przepis na Tarte Tatin, czyli odwróconą tartę", którym podzieliła się z nami Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".

Tarte Tatin to odwrócona, francuska tarta w klasycznej wersji z jabłkami. Karmelizowane jabłka zapiekane są pod ciastem kruchym, a po upieczeniu ciasto odwraca się tak, że jabłka znajdują się na górze. Tartę można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Tarte Tatin piecze się w piekarniku w specjalnej formie, która powinna mieć średnicę ok. 26 cm – wyjaśnia Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".

TARTE TATIN

Składniki na ciasto kruche:
• 200g mąki pszennej;
• 100g masła;
• 50g cukru pudru;
• 1 jajko + 1 żółtko;
• 1 łyżka śmietanki.

Dodatkowo:
• 7-8 jabłek średniej wielkości* (można użyć gruszek);
• 1 łyżka soku z cytryny;
• 50ml wody;
• 100g cukru.

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, pokroić w szesnastki i wyciąć gniazda nasienne.
Do dużej patelni wlać wodę i dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje na złoty kolor. Dodać jabłka i smażyć, aż sok z jabłek wyparuje, jabłka będą pół-miękkie i obtoczą się w karmelu.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Jabłka przełożyć do okrągłej formy żaroodpornej wysmarowanej masłem.
Ciasto kruche wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanym mąką blacie by było większe od formy. Ciasto ułożyć na chłodnych lub lekko ciepłych jabłkach. Brzeg ciasta wcisnąć pomiędzy formę a jabłka i ponakłuwać widelcem.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. Po upieczeniu oddzielić od razu nożykiem ciasto od formy.
Na formie ułożyć paterę (lub duży talerz) i zdecydowanym ruchem odwrócić na nią ciasto. (Uwaga, aby się nie poparzyć). Podawać najlepiej na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Jolanta Zielińska
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
04

kwi

do 07-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Motor Show" - targi motoryzacyjne
TTM - Targi Techniki Motoryzacyjnej

07

kwi

Poznań * Łazarz
Wybory samorządowe

12

kwi

do 14-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Run Expo" - targi sportowe: bieg | aktywność | motywacja

14

kwi

Poznań * Łazarz
16. Poznań Półmaraton

20

kwi

11:00
Młodzieżowy Dom Kultury nr 3 ul. Jarochowskiego 1
Konkurs Piosenki Przedszkolnej

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: