Chałka
13-08-2017 11:32   Janusz Ludwiczak
Na śniadanie najlepiej smakuje świeżo upieczone pieczywo. Można zrobić je również samemu. W kolejnym naszym "Kąciku kulinarnym" podajemy przepisy na chałkę.

CHAŁKA

Składniki:
• 1 torebka (7g) suszonych drożdży;
• 415 ml letniej wody;
• 3 duże jajka;
• 150 ml płynnego miodu;
• 1 łyżeczka soli;
• 75 ml roztopionego masła;
• 3 czubate łyżeczki cynamonu;
• 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej;
• 800 g mąki pszennej i garść do posypania;
• masło lub oliwa do natłuszczenia;
• 1 łyżeczka maku lub sezamu do posypania.

Przygotowanie: Wsyp drożdże do 50 ml letniej wody, mieszaj aż się rozpuszczą i odstaw na bok.

Umieść w dużej misce 2 jajka, miód, resztę wody, sól i masło i ubijaj, aż składniki się połączą. Wmieszaj do masy jajecznej cynamon i gałkę muszkatołową, wlej rozpuszczone drożdże i wsyp mąkę. Drewnianą łyżką połącz mąkę z płynem, a następnie rękami wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz gładką kulę. Przykryj miskę czystą ścierką i odstaw ciasto do wyrośnięcia mniej więcej 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Lekko natłuść dużą blachę masłem lub olejem albo wyłóż ją natłuszczonym papierem do pieczenia. Podziel ciasto na 2 równe części. Posyp blat mąką, podziel 1 porcję ciasta na 3 równe części i uformuj z nich długie sznury. Zlep je z jednej strony, zapleć warkocz ciasta i starannie zlep końcówki z drugiej strony. Powtórz operację drugą porcją ciasta. Ostrożnie przełóż chałki na blachę (tu właśnie przydaje się mąka, którą posypałeś blat) i odstaw na 45 minut, żeby odpoczęły.

Około 20 minut przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 200°C.

Rozlej pozostałe jajko do miseczki i posmaruj nim chałki. Posyp je makiem lub sezamem i piecz przez 25-30 minut, aż się zarumienią. Wyjmij je z piekarnika i wystudź. Smacznego!


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Nick: (max. 40znaków)

Treść komentarza:

Wpisz kod z obrazka: (cyfry i litery a-f)

REGULAMIN:
Publikowane komentarze odzwierciedlają osobiste poglądy ich autorów, którzy ponoszą wyłączną odpowiedzialność za ich treść. Wpisy naruszające polskie prawo, dobra innych osób, zawierające słowa powszechnie uznane za wulgarne oraz nie związane bezpośrednio z komentowanym tekstem będą kasowane. Niedopuszczalne jest również zamieszczanie w treści komentarzy linków do innych stron internetowych, reklam oraz danych osobowych i adresowych osób prywatnych i firm. Komentarze ukazują się na stronie po akceptacji przez moderatora, co nie zwalnia ich autorów od odpowiedzialności za wygłaszane treści.
Aktualności
Niezapominajka
17

paź

do 19-10-2017
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Pol-Eco-System - Międzynarodowe Targi Ochrony Środowiska

18

paź

18:30
Zespół Szkół Muzycznych ul. Głogowska 90
Koncert z okazji 168. rocznicy śmierci Fryderyka Chopina

19

paź

18:00
Hala widowiskowo-sportowa Arena ul. Wyspiańskiego 33 Park Kasprowicza
Harry Potter i Komnata Tajemnic in Concert

20

paź

Hala widowiskowo-sportowa Arena ul. Wyspiańskiego 33 Park Kasprowicza
Targi edukacyjne

18:00
Inkubator Kultury Pireus ul. Głogowska 35
Łazarzu nie irytuj się - prezentacja gry planszowej o Łazarzu

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: