Sernik z sokiem cytrynowym na ciasteczkowym spodzie – zwycięski przepis Festiwalu Sernika
17-06-2017 21:07   Janusz Ludwiczak
W pierwszą niedzielę czerwca z okazji 28. Dni Łazarza odbył się Festiwal Sernika, podczas którego mieszkańcy wybierali najlepsze ciasto, którego głównym składnikiem jest twaróg. Tydzień temu prezentowaliśmy przepis na najlepszy sernik, który przygotowała Malwina Janas, prowadząca blog "Ja serniczę". Okazuje się, że do konkursu zgłosili się również mężczyźni. W naszym "kąciku kulinarnym" podajemy przepis na sernik z sokiem cytrynowym na ciasteczkowym spodzie autorstwa Waldka Rapiora, który zdobył trzecie miejsce na Festiwalu Sernika.

Festiwal Sernika odbył się w Zielone Świątki w ramach projektu Sąsiedzi II, który zorganizowała Otwarta Strefa Kultury "Włącz Łazarz". Wydarzenie to zostało zorganizowane w ramach 28. Dni Łazarza. Więcej w artykule: Festiwal Sernika.

Decyzją jury trzecie miejsce zdobył Waldek Rapior. Jak widać do Festiwalu Sernika zgłosili się również mężczyźni.

Zdarza mi się piec ciasta od czasu do czasu. Sernik nazwałem swoim imieniem. Przepis na sernik jest bardzo prosty: biały ser, kwaśna śmietana 18%, trochę soku z cytryny, cukier puder, cukier wanilinowy i ciastka na spód – powiedział Waldek Rapior.

SERNIK Z SOKIEM CYTRYNOWYM NA CIASTECZKOWYM SPODZIE

Składniki - spód:
• 15-20 dag ciastek owsianych;
• 10 dag masła.

Masa serowa:
• 75 dag twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie (lub serka kremowego);
• 18 dag cukru pudru;
• 4 jajka;
• 2 łyżeczki cukru wanilinowego;
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej;
• ½ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%;
• 3 łyżeczki soku z cytryny.

Polewa:
• 20 dag gęstej, kwaśnej śmietany 18%;
• 1,5 łyżki cukru pudru;
• 1,5 łyżeczki cukru waniliowego;
• 3 łyżki soku z cytryny (lub troszkę mniej wg własnego smaku).

Przygotowanie:
Spód blachy wykładamy zmiksowanymi ciastkami z masłem, wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową: ser mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, cukier wanilinowy i resztę składników. Miksujemy blenderem. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Masę wlewamy na blachę i wkładamy do piekarnika na 70-80 min. Przygotowujemy polewę - miksujemy wszystkie składniki i nakładamy łyżką na ciepły sernik - niech leży z polewą 10 min. w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku. Następnie wyciągamy i chłodzimy (na Festiwalu Sernika był podawany na ciepło, więc i na ciepło da się zjeść ze smakiem :-)

Smacznego!


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
22

lut

do 25-02-2018
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Gardenia - Międzynarodowe Targi Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Specjal Days - Targi Produktów Świątecznych i Okazjonalnych
Sport Invest - Targi Branży Sportowej i Rekreacyjnej

02

mar

18:00
Kościół Ewangelicko-Augsburski Łaski Bożej ul. Obozowa 5 (przy Rondzie Jeziorańskiego)
Światowy Dzień Modlitwy - nabożeństwo ekumeniczne

04

mar

10:00
Jednostka Ratowniczo - Gaśnicza Nr 2 ul. Grunwaldzka 16a
Otwarte Strażnice - zwiedzanie Jednostki Ratowniczo-Gaśnicznej nr 2

06

mar

do 09-03-2018
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi mebli arena Design
Home Decor - Targi Wnętrz

15

mar

do 17-03-2018
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Salmed - Międzynarodowe Targi Sprzętu i Wyposażenia Medycznego
Poznański Salon Optyczny

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: