Sernik z sokiem cytrynowym na ciasteczkowym spodzie – zwycięski przepis Festiwalu Sernika
17-06-2017 21:07   Janusz Ludwiczak
W pierwszą niedzielę czerwca z okazji 28. Dni Łazarza odbył się Festiwal Sernika, podczas którego mieszkańcy wybierali najlepsze ciasto, którego głównym składnikiem jest twaróg. Tydzień temu prezentowaliśmy przepis na najlepszy sernik, który przygotowała Malwina Janas, prowadząca blog "Ja serniczę". Okazuje się, że do konkursu zgłosili się również mężczyźni. W naszym "kąciku kulinarnym" podajemy przepis na sernik z sokiem cytrynowym na ciasteczkowym spodzie autorstwa Waldka Rapiora, który zdobył trzecie miejsce na Festiwalu Sernika.

Festiwal Sernika odbył się w Zielone Świątki w ramach projektu Sąsiedzi II, który zorganizowała Otwarta Strefa Kultury "Włącz Łazarz". Wydarzenie to zostało zorganizowane w ramach 28. Dni Łazarza. Więcej w artykule: Festiwal Sernika.

Decyzją jury trzecie miejsce zdobył Waldek Rapior. Jak widać do Festiwalu Sernika zgłosili się również mężczyźni.

Zdarza mi się piec ciasta od czasu do czasu. Sernik nazwałem swoim imieniem. Przepis na sernik jest bardzo prosty: biały ser, kwaśna śmietana 18%, trochę soku z cytryny, cukier puder, cukier wanilinowy i ciastka na spód – powiedział Waldek Rapior.

SERNIK Z SOKIEM CYTRYNOWYM NA CIASTECZKOWYM SPODZIE

Składniki - spód:
• 15-20 dag ciastek owsianych;
• 10 dag masła.

Masa serowa:
• 75 dag twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie (lub serka kremowego);
• 18 dag cukru pudru;
• 4 jajka;
• 2 łyżeczki cukru wanilinowego;
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej;
• ½ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%;
• 3 łyżeczki soku z cytryny.

Polewa:
• 20 dag gęstej, kwaśnej śmietany 18%;
• 1,5 łyżki cukru pudru;
• 1,5 łyżeczki cukru waniliowego;
• 3 łyżki soku z cytryny (lub troszkę mniej wg własnego smaku).

Przygotowanie:
Spód blachy wykładamy zmiksowanymi ciastkami z masłem, wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową: ser mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, cukier wanilinowy i resztę składników. Miksujemy blenderem. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Masę wlewamy na blachę i wkładamy do piekarnika na 70-80 min. Przygotowujemy polewę - miksujemy wszystkie składniki i nakładamy łyżką na ciepły sernik - niech leży z polewą 10 min. w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku. Następnie wyciągamy i chłodzimy (na Festiwalu Sernika był podawany na ciepło, więc i na ciepło da się zjeść ze smakiem :-)

Smacznego!


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Nick: (max. 40znaków)

Treść komentarza:

Wpisz kod z obrazka: (cyfry i litery a-f)

REGULAMIN:
Publikowane komentarze odzwierciedlają osobiste poglądy ich autorów, którzy ponoszą wyłączną odpowiedzialność za ich treść. Wpisy naruszające polskie prawo, dobra innych osób, zawierające słowa powszechnie uznane za wulgarne oraz nie związane bezpośrednio z komentowanym tekstem będą kasowane. Niedopuszczalne jest również zamieszczanie w treści komentarzy linków do innych stron internetowych, reklam oraz danych osobowych i adresowych osób prywatnych i firm. Komentarze ukazują się na stronie po akceptacji przez moderatora, co nie zwalnia ich autorów od odpowiedzialności za wygłaszane treści.
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
13

gru

18:30
Szkoła Podstawowa nr 26 ul. Berwińskiego 2/4
XXXVIII sesja (zwyczajna) Rady Osiedla Św. Łazarz
► porządek obrad

14

gru

16:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
IX Łazarskie Spotkanie Opłatkowe

15

gru

I Liceum Ogólnokształcące ul. Bukowska 16
Akcja honorowego poboru krwi
w godz. 8:30-13:30

17:00
Rynek Łazarski
Granie na straganie czyli Świąteczny Rynek z Dziewiątką

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
Spektakl dla dzieci "Kot w butach" w wykonaniu Teatru Krokodyl

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: