Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Jadalny koszyk wielkanocny - "Kącik kulinarny" na Wielkanoc - cz. 5 - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Jadalny koszyk wielkanocny - "Kącik kulinarny" na Wielkanoc - cz. 5
13-04-2017 21:04   Janusz Ludwiczak
Wielkanoc to nie tylko biała kiełbasa, jajka, sernik czy mazurek. Na świątecznym stole może pojawić się również koszyk wielkanocny... i to jadalny. Jak go przyrządzić - oto przepis autorstwa Jolanty Zielińskiej-Kaźmierczak z Akademii Umiejętności "Kulinarne przygody". W tym tygodniu codziennie prezentujemy świąteczne przepisy w naszym nowym cyklu "Kącik kulinarny".

JADALNY KOSZYK WIELKANOCNY

Składniki na ciasto drożdżowe - porcja na średni koszyczek:
• 500 gram mąki najlepiej poznańskiej;
• 3 dkg drożdży (1/3 kostki);
• 5 łyżek oleju;
• pełna łyżeczka soli;
• łyżeczka cukru;
• kubek ciepłej wody z kranu.

Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć wsypać cukier i łyżkę mąki zalać ciepłą wodą i poczekać ok. 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Dodać resztę mąki mieszając wlać olej, wyrobić zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.

Przed formowaniem wybić powietrze z ciasta, przełożyć na stolnicę. Podzielić ciasto na trzy części. Z jednej uformować spód koszyczka wcześniej odrysowując dno koszyka do święconki na papierze do pieczenia (ciasto powinno być trochę mniejsze żeby weszło nam do koszyka). Z pozostałych części uformować warkocz lub tym podobny rancik nałożyć na brzeg ciasta posmarowanego wodą. Wszystkie te czynności należy wykonać już na blasze do pieczenia!

Posmarować pędzelkiem wodą lub olejem można posypać makiem lub pestkami sezamu, słonecznika.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Do ciasta podczas wyrabiania można dodać świeże lub suszone zioła.

Jolanta Zielińska-Kaźmierczak
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
04

kwi

do 07-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Motor Show" - targi motoryzacyjne
TTM - Targi Techniki Motoryzacyjnej

07

kwi

Poznań * Łazarz
Wybory samorządowe

12

kwi

do 14-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Run Expo" - targi sportowe: bieg | aktywność | motywacja

14

kwi

Poznań * Łazarz
16. Poznań Półmaraton

20

kwi

11:00
Młodzieżowy Dom Kultury nr 3 ul. Jarochowskiego 1
Konkurs Piosenki Przedszkolnej

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: