Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Ser smażony - "Kącik kulinarny" na Wielkanoc - cz. 3 - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Ser smażony - "Kącik kulinarny" na Wielkanoc - cz. 3
11-04-2017 10:05   Janusz Ludwiczak
Wielkanoc coraz bliżej. W tym tygodniu codziennie prezentować będziemy świąteczne przepisy. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również sera smażonego. Jak go przyrządzić? Zdradza nasz Czytelnik, Maciej Gładysz.

SER SMAŻONY

Składniki:
• około kilograma białego sera z mleka niepasteryzowanego;
• 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej;
• 30 g masła;
• 2 łyżki kminku;
• 1 łyżeczki soli;
1 - 2 jajka.

Sposób przygotowania:
Przepis jest czasochłonny bo twaróg z którego przygotowuje się ser smażony – musi zgliwieć. Zajmuje to zazwyczaj kilka dni. Proces ten można przyspieszyć dodając do twarogu sodę oczyszczoną.

Biały ser rozkruszyć w misce i posypać sodą oczyszczoną. Całość wymieszać, miskę przykryć folią aluminiową lub gazetą i pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu (zwykle to jakieś 4-5 dni). Ser musi zgliwieć czyli musi dojrzeć. Powinien się rozpuścić i stać się ciągnący. Efekt uboczny to bardzo nieprzyjemny zapach.

Gdy ser jest już zgliwiały można przygotować ser smażony.

Na patelni lub w garnku rozpuścić masło i następnie dodać ser. Podgrzewać na bardzo małym ogniu aż ser całkowicie się rozpuści. Dodać również sól i kminek. W dalszym ciągu podgrzewać ser, cały czas mieszając. Uważać, aby się nie przypalił. Ser powinien całkowicie się rozpuścić. Na koniec gdy ser ma już gładką konsystencję (bez grudek) ściągnąć garnek z ognia, dodać jajka i szybko zamieszać, tak by jajka się nie ścięły. Tak przygotowany ser przelać do miski i poczekać aż całkowicie ostygnie

Maciej Gładysz


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (3)

31-10-2017 14:57:27
Olga
Ser pleśniowy w wielu krajach uważany jest za rarytas i tez śmierdzi a jest bardzo smaczny. Wiele dałabym za to,by móc znowu co jakiś czas nim zajadać . Niestety , takiego mleka daleko szukać!Mamy tylko pasteryzowane " erzace"
13-04-2017 20:08:39
Tomek
Teściowa nadal robi u siebie w domu. Pychotka, choć coraz trudniej o biały ser bez chemii! Tylko zapach trzeba przeżyć:)
11-04-2017 12:54:12
eka z małeki
-ale dobre!!!pomijając smród straszliwy smaku nie da się zapomnieć,genialny!!!Robiła go moja mama dawno dawno temu i nie wiem czy odważyłbym się go zrobić bo sąsiedzi chyba wygonili by mnie z kamienicy(ulicy)ze względu na aromat oczywiście!!!.Niemniej,jeżeli KTOŚ ma możliwości to ja szczerze polecam,można też przecież poeksperymentować wedle smaku i fantazji-życzę powodzenia oraz degustacji wspaniałego smaku!!!.... eka
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
04

kwi

do 07-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Motor Show" - targi motoryzacyjne
TTM - Targi Techniki Motoryzacyjnej

07

kwi

Poznań * Łazarz
Wybory samorządowe

12

kwi

do 14-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Run Expo" - targi sportowe: bieg | aktywność | motywacja

14

kwi

Poznań * Łazarz
16. Poznań Półmaraton

20

kwi

11:00
Młodzieżowy Dom Kultury nr 3 ul. Jarochowskiego 1
Konkurs Piosenki Przedszkolnej

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: