Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

W czwartek przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy - oto nasz przepis: "nawet przedszkolakom wychodzi" - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
W czwartek przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy - oto nasz przepis: "nawet przedszkolakom wychodzi"
04-02-2017 19:36   Janusz Ludwiczak
Codziennie na świecie sprzedaje się ponad 13 milionów pudełek pizzy. Przypuszcza się, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. W tym wydaniu naszego "Kącika kulinarnego" podajemy przepis na pizzę z dynią, jarmużem, boczkiem i serem pleśniowym. Co prawda nie jest on tak prosty, jak słynny przepis na pizzę z kalendarza kulinarnego sieci Biedronka, ale jak zapewnia autorka nawet dzieci potrafią go sporzadzić.
– Przepis na pizzę jest bardzo prosty, nawet przedszkolakom wychodzi. Na naszych warsztatach dzieci same przygotowały pizzę – wskazuje Jolanta Zielińska-Kaźmierczak z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".

Przypuszcza się, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 r. p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy.

Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 roku, kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.

W 2009 r. pizza "neapolitańska" została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny z certyfikatem TSG. Pizzę o tej nazwie w całej Unii Europejskiej można będzie teraz wyrabiać tylko wg ściśle określonej receptury, tzn. ze specjalnej mąki, soli morskiej, sera mozzarella z mleka bawolego, oraz piekąc na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem.

Tym razem w naszym "Kąciku kulinarnym" przepis na pizzę, wielkości blachy do standardowego piekarnika autorstwa Jolanty Zielińskiej-Kaźmierczak z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody", która organizuje warsztaty kulinarne m.in. dla przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych.

Przepis na pizzę jest bardzo prosty, nawet przedszkolakom wychodzi. Na naszych warsztatach dzieci same przygotowały pizzę – wskazuje Jolanta Zielińska-Kaźmierczak z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".

Ciasto na pizzę:
Składniki na ciasto:
• 300 gram mąki (najlepiej mąki typu 405 lub 450),
3/4 kubka letniej wody,
1/3 kostki świeżych drożdży (standardowa kostka to 100 g),
• 3 łyżki stołowe oleju,
• 1 płaska łyżeczka deserowa cukru,
• 1 płaska łyżeczka deserowa soli.
Przygotowanie ciasta:
W średniej wielkości misce rozpuścić drożdże w wodzie, dodać sól i cukier oraz olej. Gdy wszystko się dokładnie rozpuści dodaj całą mąkę i wymieszaj.
Gdy mąka wchłonie całą wodę wyrabiaj ciasto ręką aż powstanie jednolite sprężyste ciasto łatwe do formowania. Uformuj kulę i pozostaw w misce do wyrośnięcia (powinno 1 raz zwiększyć swoją objętość).

Sos pomidorowy do pizzy:
Składniki:
• pomidory krojone w puszce,
• olej,
• świeże listki oregano i bazylii,
• 1 płaska łyżeczka deserowa cukru,
• 1 płaska łyżeczka deserowa soli,
• opcjonalnie można też dodać koncentrat pomidorowy i ketchup.
Przygotowanie sosu:
Gdy ciasto wyrasta mamy czas na przygotowanie sosu pomidorowego. Pomidory należy podgrzewać w rondelku na wolnym ogniu do zagotowania, od czasu do czasu mieszając. Według własnego smaku należy je doprawić wymienionymi przyprawami. Gotuj je tak długo by się "zredukował" czyli musi odparować nadmiar wody. Nie zapomnij o oleju!
Oregano i bazylię dodaj lekko rozdrobnione – to one w połączeniu z pomidorami nadadzą niepowtarzalny aromat naszemu sosowi.

Pizza z dynią, jarmużem, boczkiem i serem pleśniowym
Składniki:
• dynia,
• jarmuż,
• kawałek boczku,
• kawałek sera żółtego (do starcia).
Przygotowanie:
Przed położeniem składników na ciasto należy jarmuż po umycia parzyć wrzątkiem przez ok. 2-3 minuty. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku ok. 10 min. Boczek boczek kroimy w słupki i obsmażamy.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na stolnicy tak by przybrało kształt i wielkość blachy. Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę, którą wcześniej dokładnie należy wysmarować olejem.
Przełożenie ciasta na blachę może być niezłym wyzwaniem! Jest na to sposób – przygotowane ciasto nawinąć na wałek i w ten sposób umieścić na blasze. Po ułożeniu go uformuj pożądany kształt palcami lekko rozciągając ciasto w miejsca, w których go brakuje. Gdy ciasto szczęśliwie znajdzie się na blasze wysmaruj je zimnym sosem, pamiętając by pozostawić ok. 0,5 cm krawędź (rant).
Posypujemy utartym dobrym serem lub kładziemy małe kawałki mozzareli (białej z wody). Po dodaniu kilku plasterków świeżych pomidorów nasza pizza to MARGHARITTA (bazylię kładziemy na niej po upieczeniu).
Możemy też na tak przygotowaną pizzę położyć nasze ulubione dodatki świeże warzywa, dobrą wędlinę itp.
Pamiętamy, żeby nie przesadzić z ich ilością!

Pizzę piec w rozgrzanym do 230°C przez ok. 20 minut (w zależności od rodzaju piekarnika czas może się skrócić bądź wydłużyć dlatego kontroluj co się dzieje w piekarniku).


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
23

kwi

do 25-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Międzynarodowe Targi Energetyki
"GreenPower" - Międzynarodowe Targi Energii Odnawialnej
"Instalacje" - Międzynarodowe Targi Instalacyjne
"Sawo" - Międzynarodowe Targi Ochrony Pracy, Pożarn

12

maj

Łazarz
Wybory osiedlowe - wybory do Rady Osiedla Św. Łazarz
w godz. 7:00-21:00

25

maj

Park Wilsona
Kiermasz "Zielony Poznań"

04

cze

do 07-06-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
ITM - Innowacje, Technologie, Maszyny
Nauka dla gospodarki
"Modernlog" - Targi Logistyki Magazynowania i Transportu

09

cze

Polska * Poznań * Łazarz
Wybory do Parlamentu Europejskiego

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: