Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Zupa dyniowa z lanymi kluseczkami z cynamonem - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Zupa dyniowa z lanymi kluseczkami z cynamonem
31-10-2017 01:08   redakcja, Jolanta Zielińska-Kaźmierczak
Dzisiaj Halloween, z którym związane są dynie. W kolejnym odcinku naszego nowego cyklu "Kącik kulinarny" podajemy przepis na zupę dyniową z lanymi kluseczkami z cynamonem autorstwa Jolanty Zielińskiej z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".

Zupa dyniowa z lanymi kluseczkami z cynamonem:
Składniki:
• 1 kg obranej dyni pokrojonej w kostkę,
• 2 szklanki mleka,
• 2 szklanki wody,
• 1 szt. kory cynamonu,
• 5 goździków,
• sól i cukier.
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w kostkę dynię zalej odrobiną wody (dynia puści jeszcze sok). Gdy dynia zaczyna się rozgotowywać dodaj mleko i dalej gotuj z dodatkiem paska kory cynamonu i pięcioma goździkami. Przygotowane ciasto, jednostajnym strumieniem wlewaj do zupy tak by tworzyły się kluseczki. Do smaku dodaj soli i odrobinę cukru.

Lane kluseczki z cynamonem:
Składniki:
• 1 jajko,
• 2 łyżki mąki pszennej,
• pół łyżeczki mielonego cynamonu.
Sposób przygotowania:
Mąkę dokładnie wymieszaj z jajkiem tak by powstała gładka masa, dodaj pół łyżeczki cynamonu, całość wymieszaj.

Jolanta Zielińska
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (3)

03-11-2017 21:48:49
Negatyw
Swoje dobrze znamy i dlatego chwalimy czasem "cudze"...
02-11-2017 21:53:13
Amicus
Przestańcie już z tym halołin. Dziady przeczytać, Mickiewicz się w grobie przewraca... cudze chwalicie a swego nie znacie
02-11-2017 07:39:30
Negatyw
Dynia, to tylko halloween i ewentualnie pestki. Reszta do kosza (!!!!!).
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
17

kwi

17:00
Biblioteka Raczyńskich filia nr 4 ul. Lodowa 4
"4 dla seniora: Kultura Japonii" - Trening pamięci dla seniorów
- bezpłatne zajęcia poprawiające pamięć, koncentrację oraz okazja do spotkania i rozmów

20

kwi

11:00
Młodzieżowy Dom Kultury nr 3 ul. Jarochowskiego 1
Konkurs Piosenki Przedszkolnej

21

kwi

Poznań * Łazarz
Wybory samorządowe - II tura
w godz. 7:00-21:00

22

kwi

18:00
Komisariat Policji Poznań-Grunwald ul. Rycerska 2
Znakowanie rowerów
w godz. 12:00-18:00

23

kwi

do 25-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Międzynarodowe Targi Energetyki
"GreenPower" - Międzynarodowe Targi Energii Odnawialnej
"Instalacje" - Międzynarodowe Targi Instalacyjne
"Sawo" - Międzynarodowe Targi Ochrony Pracy, Pożarn

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: